Soppa är ett omtyckt lunchalternativ. Här har vi en älskad klassiker med lite nya tillbehör. Potatis- och purjolökssoppan toppas bland annat med rostad majs och en purjolöksolja gjord på den gröna purjolöksblasten. Perfekt soppa att ta hand om potatispuré som blivit över för att minska svinnet.

Potatis- och purjolökssoppa

Recept av Johan Backeus

Soppa är ett omtyckt lunchalternativ. Här har vi en älskad klassiker med lite nya tillbehör. Potatis- och purjolökssoppan toppas bland annat med rostad majs och en purjolöksolja gjord på den gröna purjolöksblasten. Perfekt soppa att ta hand om potatispuré som blivit över för att minska svinnet.

Gör så här

    • Skala och skär potatisen i bitar. Skär bort purjolökens gröna blast och skär 10 skivor (vid 10 port) av purjolöken, lägg blast och purjolöksskivor åt sidan. Skiva resterande purjolök grovt.
    • Sjud potatis och grovskuren purjolök i mjölken tills allt är mjukt. Tillsätt vin och grädde låt sjuda ca 10 min.
    • Mixa soppan slät och späd ev med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt.
  • Purjolöksolja:

    • Mixa olja och sparad purjolöksblast i en thermomixer på 60° till en grön, slät olja.
  • Servering:

    • Sjud de sparade purjolöksskivorna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av.
    • Häll upp soppan i skålar och toppa med purjolöksolja, purjolöksskivor, plockad bladpersilja och grovhackad rostad majs.