Portabello med jordnötscrème och confiterat kycklinglår
Här serveras en confiterad portabello med en confiterad kycklinglårfilé. Rätten har en god och stabil grund i sesamstekt ris med ägg, jordnötscrème och syrad lök.
Gör så här
-
Confiterad portabello:
- Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud upp under lock. Sjud på medelvärme tills oljan klarnat.
- Lyft svampen och grilla på kolgrill eller i grillpanna. Skiva, ringla över lite olivolja och salt.
-
Jordnötscrème:
- Koka upp grädde och kokosgrädde. Mixa den varma grädden med jordnötter, buljong och chili i en kannmixer till en slät crème. Smaka av med soja och limesaft.
-
Syrad lök:
- Vakuumförpacka lamellerna med 1-2-3-lagen. Låt dra i minst 1 tim, men gärna över natten.
-
Sesamstekt ris:
- Koka riset i vattnet i ångugn i 23 min.
- Vispa äggen. Stek äggen i sesamolja och smör med schalottenlök och vitlök under omrörning. Tillsätt riset och smaksätt med soja och risvinäger.
- Strö salladslöken över riset vid servering.
-
Confiterad och grillad kycklinglårfilé:
- Marinera lårfilén med soja och siracha ca 40 min. Skölj av hastigt och låt rinna av ordentligt.
- Grilla lårfiléerna på kolgrill eller stek i panna i rapsolja tills de är gyllene i färgen och en innertemperatur på 68°, ca 4 min per sida. Vila ca 5 min och skär i skivor. Ringla över citronolja och limesaft.
-
Till servering:
- Skölj böngroddarna och lägg upp på tallrikar med jordnötter och den syrade löken. Lägg på skivad portabellosvamp, ev skivad kyckling och toppa med koriander.
- Spritsa en stor klick jordnötscrème på tallrikarna och servera med sesamstekt ris toppat med salladslök och korianderskott.