Här serveras en confiterad portabello med en confiterad kycklinglårfilé. Rätten har en god och stabil grund i sesamstekt ris med ägg, jordnötscrème och syrad lök.

Portabello med jordnötscrème och confiterat kycklinglår

Portabello med jordnötscrème och confiterat kycklinglår
Recept av David Lundqvist

Här serveras en confiterad portabello med en confiterad kycklinglårfilé. Rätten har en god och stabil grund i sesamstekt ris med ägg, jordnötscrème och syrad lök.

Gör så här

  • Confiterad portabello:

    • Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud upp under lock. Sjud på medelvärme tills oljan klarnat.
    • Lyft svampen och grilla på kolgrill eller i grillpanna. Skiva, ringla över lite olivolja och salt.
  • Jordnötscrème:

    • Koka upp grädde och kokosgrädde. Mixa den varma grädden med jordnötter, buljong och chili i en kannmixer till en slät crème. Smaka av med soja och limesaft.
  • Syrad lök:

    • Vakuumförpacka lamellerna med 1-2-3-lagen. Låt dra i minst 1 tim, men gärna över natten.
  • Sesamstekt ris:

    • Koka riset i vattnet i ångugn i 23 min.
    • Vispa äggen. Stek äggen i sesamolja och smör med schalottenlök och vitlök under omrörning. Tillsätt riset och smaksätt med soja och risvinäger.
    • Strö salladslöken över riset vid servering.
  • Confiterad och grillad kycklinglårfilé:

    • Marinera lårfilén med soja och siracha ca 40 min. Skölj av hastigt och låt rinna av ordentligt.
    • Grilla lårfiléerna på kolgrill eller stek i panna i rapsolja tills de är gyllene i färgen och en innertemperatur på 68°, ca 4 min per sida. Vila ca 5 min och skär i skivor. Ringla över citronolja och limesaft.
  • Till servering:

    • Skölj böngroddarna och lägg upp på tallrikar med jordnötter och den syrade löken. Lägg på skivad portabellosvamp, ev skivad kyckling och toppa med koriander.
    • Spritsa en stor klick jordnötscrème på tallrikarna och servera med sesamstekt ris toppat med salladslök och korianderskott.