Pirog är ett trevligt lunchalternativ att erbjuda gästerna. Lätt att sälja som take away och enkelt att variera i smaker. Pirog med höstsvamp, färskost och spenat är en givet alternativ på hösten. Rostad paprikaröra, skinka och ost eller sötpotatisspread, cream cheese, solroskärnor och ost är andra goda pirogfyllningar.

Piroger med höstsvamp, färskost och spenat

Recept av Hanna Normark

Pirog är ett trevligt lunchalternativ att erbjuda gästerna. Lätt att sälja som take away och enkelt att variera i smaker. Pirog med höstsvamp, färskost och spenat är en givet alternativ på hösten. Rostad paprikaröra, skinka och ost eller sötpotatisspread, cream cheese, solroskärnor och ost är andra goda pirogfyllningar.

Gör så här

  • Fyllning:

    • Putsa och skiva svampen. Stek svamp och lök i smör på medelvärme 15–20 min. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt svalna.
    • Mixa svampen med färskosten och smaka av igen.
  • Piroger:

    • Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt smöret i maskin med vinge. Häll i mjölken och arbeta ihop till en deg.
    • Kavla ut degen tunt, ca 2 mm på ett mjölat bord. Ta ut cirklar, ca 18 cm i diameter med hjälp av ett mått, t ex en rund skål. 
    • Pensla kanterna med uppvispad äggula innan du lägger svampröran i mitten. Lägg på ost och spenat. Vik ihop till en pirog. Tryck ihop degen runt fyllningen med hjälp av en gaffel eller fingrarna.
    • Pensla pirogerna med äggula och strö på timjan. Baka av i ugn på 180° i 15–20 min.