En osttallrik som sticker ut tack vare tillbehören. Picklad rödlök är perfekt till getost. Potatisflarn, pudrade med syrligt svartvinbärspulver och intensivt söta parmesanmaränger med sting av pimentón står sig bra mot de mer smakrika ostarna.

Osttallrik med picklad rödlök, parmesanmaränger och friterad potatis

Recept av Roland Persson

En osttallrik som sticker ut tack vare tillbehören. Picklad rödlök är perfekt till getost. Potatisflarn, pudrade med syrligt svartvinbärspulver och intensivt söta parmesanmaränger med sting av pimentón står sig bra mot de mer smakrika ostarna.

Gör så här

  • Picklad. grillad rödlök:

    • Dela lökarna och grilla på snittsidan till fin färg. Låt svalna och plocka lamellerna. Blanda ättika, socker och vatten och koka upp. Häll lagen över löken och låt dra några tim, gärna ett dygn.
    • Blanda ättika, socker och vatten och koka upp. Häll lagen över löken och låt dra några tim, gärna ett dygn.
  • Parmesanmaränger:

    • Grovhacka osten och plocka bladen från timjankvistarna.
    • Vispa ägg­vitorna med 50 g strösocker luftigt. Tillsätt resterande socker och florsocker blandat med majsstärkelse, vispa till en hård maräng. Vänd ner ost och timjan.
    • Spritsa maränger på plåtar med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 150° i 10 min. Sänk ugnsvärmen till 100° och grädda ytterligare  ca 40 min. Pudra över paprikapulver.
  • Mandelpotatisflarn:

    • Koka potatisen i saltat vatten. Häll av kokspadet men spara lite till spädning. Mixa potatisen och späd med kokspadet till en lös, krämig konsistens, smaka av med salt och peppar.
    • Bred ut ett tunt lager på plåtar med silpat. Låt torka till flarn i ugn på 150°, ca 40 min.
    • Bryt i bitar och fritera hastigt i olja på 180°. Låt rinna av på papper. Pudra svartvinbärspulver och lite salt över potatisflarnen vid servering.
    • Servera ostarna med tillbehören.