Färska lasagneplattor varvas med en fyllning på stekt vitkål med fänkål och jalapeño, riven ost, nykokta blåmusslor samt gröna ärter vända i gremolataolja. Alla delarna är förberedda, vid service är det bara att lägga ihop de olika komponenterna och skeda över den varma, skummiga blåmusselsåsen.

Öppen lasagne med blåmusselsås och gremolataolja

Öppen lasagne med blåmusselsås och gremolataolja
Recept av Desirée Jaks

Färska lasagneplattor varvas med en fyllning på stekt vitkål med fänkål och jalapeño, riven ost, nykokta blåmusslor samt gröna ärter vända i gremolataolja. Alla delarna är förberedda, vid service är det bara att lägga ihop de olika komponenterna och skeda över den varma, skummiga blåmusselsåsen.

Gör så här

  • Blåmusselsås:
    • Skölj blåmusslorna under kallt vatten tills vattnet är helt rent. Rensa blåmusslorna från skägg och sortera bort skadade musslor.
    • Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka fänkål och jalapeño.
    • Fräs 1/3 av grönsakerna i smör en vid kastrull. Spara resten av grönsakerna till fyllningen. Häll på vinet och koka ner till hälften.
    • Tillsätt vattnet och koka upp. Lägg i blåmusslorna och koka under lock tills de har öppnat sig. Lyft blåmusslorna med en hålslev och behåll buljongen i kastrullen.
    • Släng de musslorna som inte har öppnat sig. Plocka musslorna ur skalen och förvara dem i kylen till servering.
    • Reducera blåmusselbuljongen till ca 5 dl (vid 10 port). Koka ner grädden i en separat kastrull tills hälften återstår.
    • Sila blåmusselbuljongen ner i grädden och koka ihop såsen. Tillsätt smöret och mixa såsen med stavmixer. Smaka av med citronskal, citronsaft och salt.
  • Gremolataolja:
    • Grovhacka persiljan, både blad och stjälkar. Skala och finriv vitlöken. Lägg i en mixerbunke.
    • Tillsätt olja och citronskal och mixa till en grön olja. Smaka av med salt.
  • Fyllning:
    • Strimla vitkålen. Fräs de sparade grönsakerna (från såsen).
    • Tillsätt vitkål och spenat . Fräs ytterligare några minuter. Smaka av med salt.
    • Fräs ärtorna hastigt i smör i en kastrull. Tillsätt musslor och låt allt bli varmt. Tillsätt 150 g gremolataolja (vid 10 port). Smaka av med salt och peppar.
    • Koka pastaplattorna 2–3 min i saltat vatten. Lyft upp med en hålslev och lägg på en oljad plåt.
  • Montering:
    • Lägg en lasagneplatta i en djup, varm tallrik. Lägg på vitkålsblandningen och sedan ytterligare en lasagneplatta. Strö över rikligt med riven ost. Toppa med musslorna och ärtorna.
    • Värm upp såsen och skumma upp den med stavmixern. Fördela såsen över lasagnen. Ringla över lite gremolataolja och servera direkt.