
Öppen lasagne med blåmusselsås och gremolataolja


Färska lasagneplattor varvas med en fyllning på stekt vitkål med fänkål och jalapeño, riven ost, nykokta blåmusslor samt gröna ärter vända i gremolataolja. Alla delarna är förberedda, vid service är det bara att lägga ihop de olika komponenterna och skeda över den varma, skummiga blåmusselsåsen.
Gör så här
-
Blåmusselsås:
- Skölj blåmusslorna under kallt vatten tills vattnet är helt rent. Rensa blåmusslorna från skägg och sortera bort skadade musslor.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka fänkål och jalapeño.
- Fräs 1/3 av grönsakerna i smör en vid kastrull. Spara resten av grönsakerna till fyllningen. Häll på vinet och koka ner till hälften.
- Tillsätt vattnet och koka upp. Lägg i blåmusslorna och koka under lock tills de har öppnat sig. Lyft blåmusslorna med en hålslev och behåll buljongen i kastrullen.
- Släng de musslorna som inte har öppnat sig. Plocka musslorna ur skalen och förvara dem i kylen till servering.
- Reducera blåmusselbuljongen till ca 5 dl (vid 10 port). Koka ner grädden i en separat kastrull tills hälften återstår.
- Sila blåmusselbuljongen ner i grädden och koka ihop såsen. Tillsätt smöret och mixa såsen med stavmixer. Smaka av med citronskal, citronsaft och salt.
-
Gremolataolja:
- Grovhacka persiljan, både blad och stjälkar. Skala och finriv vitlöken. Lägg i en mixerbunke.
- Tillsätt olja och citronskal och mixa till en grön olja. Smaka av med salt.
-
Fyllning:
- Strimla vitkålen. Fräs de sparade grönsakerna (från såsen).
- Tillsätt vitkål och spenat . Fräs ytterligare några minuter. Smaka av med salt.
- Fräs ärtorna hastigt i smör i en kastrull. Tillsätt musslor och låt allt bli varmt. Tillsätt 150 g gremolataolja (vid 10 port). Smaka av med salt och peppar.
- Koka pastaplattorna 2–3 min i saltat vatten. Lyft upp med en hålslev och lägg på en oljad plåt.
-
Montering:
- Lägg en lasagneplatta i en djup, varm tallrik. Lägg på vitkålsblandningen och sedan ytterligare en lasagneplatta. Strö över rikligt med riven ost. Toppa med musslorna och ärtorna.
- Värm upp såsen och skumma upp den med stavmixern. Fördela såsen över lasagnen. Ringla över lite gremolataolja och servera direkt.