
Mornay - Ostkräm


Mornay är en fast ostkräm som här görs på Arla Unika® Gammel Knas eller långlagrad Falbygdens® Svecia. Den kryddas upp med både malen chilipeppar och färsk jalapeño. Använd som fyllning i t ex Pain Suisse som görs på croissantdeg.
Gör så här
-
Ostkräm, dag 1:
- Smält smöret med första mängden mjölk, kryddor och havssalt.
- Tillsätt mjölet och vispa ordentligt. Låt smeten svälla under värme och konstant omrörning.
- Tillsätt den sista mängden mjölk och koka ur stärkelsen.
- Tillsätt första mängden riven ost och smält ut, var försiktig så det inte bränner vid i botten.
- Ta kastrullen från värmen och tillsätt äggulan. Rör ner tills smeten är homogen.
- Tillsätt den sista osten frusen, den ska inte smälta ut.
- Häll upp och kontaktplasta, låt smeten svalna över natten alternativt 12 h.
-
Ostkräm, dag 2:
- Rör ostkrämen slät, smaka av med havssalt och tillsätt finhackad jalapeño. Lägg i spritspåse för att använda till fyllning i t ex Pain Suisse.
- Om ostkrämen ska användas som garnering (inte som fyllning innan avbakning) tillsätts mjölk eller grädde till önskad textur och konsistens.