Mornay är en fast ostkräm som här görs på Arla Unika® Gammel Knas eller långlagrad Falbygdens® Svecia. Den kryddas upp med både malen chilipeppar och färsk jalapeño. Använd som fyllning i t ex Pain Suisse som görs på croissantdeg.

Mornay - Ostkräm

Mornay - Ostkräm
Recept av Alexander Pelli

Mornay är en fast ostkräm som här görs på Arla Unika® Gammel Knas eller långlagrad Falbygdens® Svecia. Den kryddas upp med både malen chilipeppar och färsk jalapeño. Använd som fyllning i t ex Pain Suisse som görs på croissantdeg.

Gör så här

  • Ostkräm, dag 1:
    • Smält smöret med första mängden mjölk, kryddor och havssalt.
    • Tillsätt mjölet och vispa ordentligt. Låt smeten svälla under värme och konstant omrörning.
    • Tillsätt den sista mängden mjölk och koka ur stärkelsen.
    • Tillsätt första mängden riven ost och smält ut, var försiktig så det inte bränner vid i botten.
    • Ta kastrullen från värmen och tillsätt äggulan. Rör ner tills smeten är homogen.
    • Tillsätt den sista osten frusen, den ska inte smälta ut.
    • Häll upp och kontaktplasta, låt smeten svalna över natten alternativt 12 h.
  • Ostkräm, dag 2:
    • Rör ostkrämen slät, smaka av med havssalt och tillsätt finhackad jalapeño. Lägg i spritspåse för att använda till fyllning i t ex Pain Suisse.
    • Om ostkrämen ska användas som garnering (inte som fyllning innan avbakning) tillsätts mjölk eller grädde till önskad textur och konsistens.