Den här smakrika silverlöken är perfekt som en förrätt eller ett tillbehör.

Mjukbakad silverlök med svamp och sås med rostad vitlök

Mjukbakad silverlök med svamp och sås med rostad vitlök
Recept av Malin Söderström

Den här smakrika silverlöken är perfekt som en förrätt eller ett tillbehör.

Gör så här

  • Mjukbakad silverlök:

    • Dela lökarna på mitten. Lägg i en vakuumpåse och krydda lätt med salt, smör och timjan. Baka dem mjuka i ugn på 90° ånga ca 3 tim.
    • Låt svalna och ta vara på vätskan som bildats. Sota snittytan på lökarna i en het panna. Skala av det yttersta skalet och dela ner lökarna till båtar. Ta vara på mittbitarna till såsen (se recept nedan).
  • Svampfyllning:

    • Krossa champinjonerna och shiitakesvampen grovt, fräs svampen tills vätskan ångat bort.
    • Tillsätt smör och vitlök och stek tills det blir torrt i pannan. Krydda med salt och peppar.
    • Mixa svampen grovt och smaka av med ev mer salt och peppar
  • Sås med rostad vitlök:

    • Rosta vitlöken lätt i smör. Tillsätt innanmätet från lökarna, ev lökspad och grädde. Koka upp, mixa slätt och smaka av med salt och peppar.
  • Topping:

    • Riv ostronskivlingen och ringla över lite olivolja. Salta lätt och rosta i ugn på 180° så att svampen blir krispig. Vänd hasselnötter och persilja med svampen.
    • Fyll lökbåtarna med svampfyllningen. Toppa med rostad ostronskivling, hasselnötter och persilja. Ringla på vitlökssåsen.