En nyskapande sill med mycket syra från vassle, äpple och citron. En blivande klassiker som toppas med krispiga rågbrödssmulor och kvarg.

Matjessill med vassleglaserad potatis, pocherad äggula samt äpple- och kåltotssallad

Recept av Tom Sjöstedt

En nyskapande sill med mycket syra från vassle, äpple och citron. En blivande klassiker som toppas med krispiga rågbrödssmulor och kvarg.

Gör så här

    • Ånga äggen i ugnen på 65° ca 65 min. Låt kallna. Rensa bort skal och vita så att bara gulan är kvar.
    • Spräck gräddfilen i en kastrull. Häll över i kaffefilter eller silduk och låt rinna av över natten.
    • Koka upp vasslen som bildas och red till simmig konsistens med majsstärkelse. Montera i smöret försiktigt. Blanda den krämiga vasslen med potatisen innan servering. Smaka av med salt. Spara kvargen till garnering.
    • Blanda alla ingredienser till salladen med lite olja och salt innan servering.
  • Vid servering:

    Lägg äggulan i mitten av tallriken, salta. Lägg dit 3 potatisar. Skeda vassle över potatisen. Placera sillen runt om. Toppa med salladen och garnera med kvarg, brödsmulor, dill och krasse.