En underbar varmrätt med kyckling, härliga rotfrukter och smakrik svamp. Kycklingbrösten blir extra saftiga när de bryns på benet och potatisen blir krämig tillsammans med persiljerotspuré.

Majskyckling med persiljerot, svartrot, svart trumpetsvamp, krämig cherrypotatis och smörig fond

Recept av Rikard Nilsson

En underbar varmrätt med kyckling, härliga rotfrukter och smakrik svamp. Kycklingbrösten blir extra saftiga när de bryns på benet och potatisen blir krämig tillsammans med persiljerotspuré.

Gör så här

  • Stycka kycklingen med bröstköttet kvar på bröstbenet, spara kycklinglåren till ett annat tillfälle. Dela skroven i mindre bitar till fonden.
  • Bryn brösten i skirat smör, salta och peppra. Tillaga kycklingen i ugn, 130° till en innertemperatur på 62°. Ta ut och låt vila.
  • Bryn kycklingskroven i smör i stekpanna. Bryn persiljerötter och lök i smör i en stor och låg tjockbottnad gryta. Lägg över de brynta kycklingskriven i grytan. Skala citronerna med kniv (bara det gula). Skär sedan bort allt det vita på citronen. Tillsätt det gula skalet och citronköttet i grytan. Häll på vin och buljong och sedan vatten så att det precis täcker. Tillsätt persilja och koka upp. Skumma av och  sjud ca 15 min. Sila och koka ihop fonden till angenäm smak och montera i ett par klickar rumstempererat osaltat smör. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker. Håll fonden varm till serveringen.
  • Koka potatisen mjuk och låt ånga av. Koka persiljerötterna mjuka i mjölken. Mixa rötter släta med lite av mjölken de kokat i. Fräs potatisarna i lite smör och tillsätt purén. Smaka av med salt och peppar.
  • Stek svampen i smör med vitlök. Dela svartrötterna i ca 12 cm långa bitar och råstek i smör. Dela persiljerötterna i kvartar och koka i lättsaltat vatten. Koka morötterna i lättsaltat vatten. Fräs upp alla grönsakerna i smör och tillsätt salladslöken. Smaka av med salt och peppar.
 • Vid servering:

  Lägg upp grönsakerna med majskycklingbröstet, svampen och skeda över fond. Garnera med broccoliblommor. Servera den krämiga potatisen toppad med gräslök à part.