Ett elegant upplägg med lättrimmad torsk, bakade röda och blancherade gula betor. I de dekorativa knytena ligger en smakrik färskostkräm. Allt toppat med brynt mandelsmör och hyvlad pepparrot.

Lättrimmad torsk med bakade och picklade betor

Recept av Jimmi Eriksson

Ett elegant upplägg med lättrimmad torsk, bakade röda och blancherade gula betor. I de dekorativa knytena ligger en smakrik färskostkräm. Allt toppat med brynt mandelsmör och hyvlad pepparrot.

Gör så här

  • Lättrimmad torsk:

    • Skär torsken i tjocka längder, salta lätt runt om och fixera tight i plastfilm så fisken blir rund. Låt dra i kyl ca 3 tim. Ta bort plasten och skär puckar à 30 g, 3 per person. Baka torsken på 90° under plastfilm till en innertemperatur på 42°.
  • Mandelsmör:

    • Hacka mandeln grovt. Bryn smöret och lägg i mandeln. Låt stå minst 30 min så att smöret får smak av mandeln.
  • Färskostkräm:

    • Blanda färskost med dijonsenap och smaka av med finriven pepparrot. Spara en bit pepparrot till serveringen.
    • Fyll en spritspåse med färskosten.
  • Betor:

    • Tvätta och gnid in rödbetorna med salt och olivolja. Baka mjuka i ugn på 175°. Dela på mitten.
    • Tvätta och skiva de stora gulbetorna tunt på mandolin och stansa ut till fina, runda skivor. Blanchera i saltat vatten. Spritsa en liten klick färskostkräm på varje skiva och vik ihop till ett knyte, 3 per person.
    • Spritsa en liten klick färskostkräm på varje skiva och vik ihop till ett knyte, 3 per person.
    • Koka de små gulbetorna mjuka. Skala och klyfta ner i mindre bitar. Koka upp vatten, socker och ättika och slå över de kokta betorna och kyl ner.
  • Servering:

    • Lägg upp torsken med de olika betorna, färskostkräm och skeda över mandelsmöret. Toppa med tunt hyvlad pepparrot och vattenkrasse.