Krispig potatisbakelse med både Princess-potatis och sötpotatis som smaksätts med grön chili, vitlök och lagrad Svecia är ett gott tillbehör till örtiga lammracks. Till det serveras bland annat syrad lök och limeyoghurt. En rätt som passar fint på menyn när lamm är i säsong.

Lammracks med potatisbakelse och limeyoghurt

Recept av Johan Backeus

Krispig potatisbakelse med både Princess-potatis och sötpotatis som smaksätts med grön chili, vitlök och lagrad Svecia är ett gott tillbehör till örtiga lammracks. Till det serveras bland annat syrad lök och limeyoghurt. En rätt som passar fint på menyn när lamm är i säsong.

Gör så här

    • Salta och peppra racksen, vakuumpacka och baka i cirkulator på 56° ca 1 tim. Låt vila ca 15 min. Mixa örter och panko tills alla örter är finhackade. Panera racksen vid servering med örtpanko och stek gyllene i smör. Toppa med rivet limeskal och skär upp i portionsbitar.
    • Tvätta och skiva båda potatissorterna i 2 mm tunna skivor. Smält smöret och blanda med potatisen. Finhacka chili och vitlök och blanda med potatis och riven ost. Tryck ner potatisen i portionsformar eller stansringar och baka i ugn på 160°, ca 25 min, tills potatisbakelserna är gyllene och lite krispiga runtom.
    • Smaka av yoghurten med limesaft och salt.
    • Skär schalottenlöken i 1 cm tjocka skivor och lägg i en kastrull med vinäger. Sjud upp och låt stå och dra fram till servering.
    • Koka upp saltat vatten och sjud först gröna bönor och sedan ärter. Plocka salladen.
  • Vid servering:

    • Blanda bönor, ärter och sallad. Lägg upp grönsakerna med lamm, potatisbakelse och limeyoghurt på tallrikar. Garnera med syrad lök och ärtskott. Skeda över smöret från det stekta lammet.