![Rustik och elegant på samma gång. Långkokt, trådigt lammlägg med krämig blomkål, krispigt kål och smakrikt lammbacon. Bakade tomater ger balanserad sötma.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/lammlagg-med-blomkalscreme-tomatiserad-lammbuljong-kal-och-ugnsbakade-tomater/1474123916.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Lammlägg med blomkålscrème, tomatiserad lammbuljong, kål och ugnsbakade tomater
![Lammlägg med blomkålscrème, tomatiserad lammbuljong, kål och ugnsbakade tomater](https://cdn-kund.arla.se/recept/lammlagg-med-blomkalscreme-tomatiserad-lammbuljong-kal-och-ugnsbakade-tomater/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Rustik och elegant på samma gång. Långkokt, trådigt lammlägg med krämig blomkål, krispigt kål och smakrikt lammbacon. Bakade tomater ger balanserad sötma.
Gör så här
-
- Salta och peppra lammläggen. Bryn lammlägg, lök, morötter och vitlök i smör. Tillsätt vatten så att det täcker och koka ca 3,5 tim. Ta upp läggen, låt svalna något och plocka köttet från benen i fina bitar. Sila buljongen och reducera till god smak, salta.
- Dela tomaterna på längden. Skär varje lök i 4 fina skivor. Ugnsbaka tomaterna med olja, salt och peppar i ugn, 100° ca 1,5 tim. Ugnsbaka löken mjuk med smör, salt och peppar i ugn, 100° ca 1 tim.
- Plocka fina buketter av blomkål och romanesco. Plocka fina blad av brysselkålen. Blanchera allt i saltat vatten.
- Plocka fina blad av grönskålen och ugnsbaka krispiga med olja i ugn, 150° ca 10 min.
- Skär ner blomkålen till crèmen i mindre bitar och koka mjuk i gräde och ev vatten om det behövs. Sila och mixa blomkålen, blanda med färskost, salta och peppra och rör till en slät crème.
- Blanda lammbuljong med krossade tomater. Koka upp och tillsätt smör. Mixa slät och sila. Smaka av med lite salt och peppar.
- Baka baconskivorna krispiga i ugn, 125°. Bryn lammbitarna i smör.
-
Vid servering:
Lägg blomkålscrèmen i mitten av tallriken. Lägg lammbitarna runt om med lite sås. Toppa med kål och bacon och garnera med rödbetsskott. Servera den ugnsbakade löken och tomaterna à part.