Lammfärsen blandas med gräddbakad blomkål och rostad vitlök innan den steks till små köttbullar. De gula ärterna kokas med vin och smör och smaksätts med karamelliserad lök och mejram. Kanske lunchmenyns nya variant på torsdagsärterna?

Lammfärsbullar med gräddbakad blomkål till gula ärter

Recept av Filip Fastén

Lammfärsen blandas med gräddbakad blomkål och rostad vitlök innan den steks till små köttbullar. De gula ärterna kokas med vin och smör och smaksätts med karamelliserad lök och mejram. Kanske lunchmenyns nya variant på torsdagsärterna?

Gör så här

    • Skär ner blomkålen och lägg i bleck. Slå på grädden och stek i ugn på 200° tills kålen är gyllene i färgen.
    • Lägg hela vitlökar i aluminiumfolie och stek i ugn på 200° ca 30 min.
    • Mosa blomkålen och blanda med färsen. Skala och pressa all rostad vitlök, blanda ned färsen och salta. Rulla små köttbullar och stek i smör och matolja.
    • Svetta vitlök i olivolja, tillsätt ärter, lagerblad och vin. Låt reducera till hälften. Vänd ner smöret.
    • Dela lökarna med skalet kvar. Strö socker i en panna och lägg löken med snittytan nedåt. Karamellisera till fin färg och tillsätt sedan en klick smör. Slå på vatten upp till hälften av löken och koka tills allt vatten kokat bort. Skala och dela löken i lamellerna.
    • Vänd ärterna med löken och smaka av med vinäger och salt. Vänd i plockad mejram.
    • Servera med yoghurt.