Kyckling orecchiette

Kyckling orecchiette

Kyckling orecchiette
Recept av Desirée Jaks

Kycklingbuljongen kokas på hela kycklingar. Alla delar av rätten går att förbereda och sedan tillagas "Kyckling orecchiette" lätt à la minute. Pastan blandas då med spritärtor och dragon. Osten Unika Gnalling vänds ser på slutet och lyfter fram smaker, djup och umami i rätten. Årets Kock 2023, Desirée Jaks har skapat den här makalösa pastarätten.

Gör så här

    • Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet och kyl ner i isvatten med olja. Sila och portionera 100 g pasta/portion.
  • Kyckling:
    • Skala och dela löken. Värm en stor kastrull och sota löken på snittytan. Lägg i hela morötter, purjolöksblast och kycklingen i kastrullen och häll över vatten så det täcker. Tillsätt vitpepparkorn och salt. Koka kycklingen i 1,5–2 tim. Skumma av buljongen om det behövs.
    • Ta upp kycklingen och morötterna, koka ihop buljongen till 2 l. Sila av buljongen och smaksätt med mer salt och nymalen svartpeppar.
    • Ta bort köttet från kycklingen och dra kycklingköttet i strimlor. Tärna morötterna.
  • Grönsaker:
    • Skölj och ansa grönsakerna. Hacka alla grönsaker i jämna kuber, lika stora som spritärterna. Blanda ihop lök, selleri och ärter.
  • Vid servering:
    • Hacka hälften av dragonen och plocka resten.
    • Värm upp en sauteuse med smör och tillsätt ca 1 dl av grönsaksblandningen och fräs någon minut.
    • Tillsätt plockad kyckling, morot och 2 dl kycklingbuljong/portion. Koka upp och tillsätt 100 g kokt pasta per portion, låt koka någon minut, salta. Avsluta med ca 1 msk hackad dragon/portion och smaka upp med riven Gnalling och lite citronsaft.
    • Servera rätten i en djup tallrik och toppa med dragonblad.