Kyckling orecchiette
Kycklingbuljongen kokas på hela kycklingar. Alla delar av rätten går att förbereda och sedan tillagas "Kyckling orecchiette" lätt à la minute. Pastan blandas då med spritärtor och dragon. Osten Unika Gnalling vänds ser på slutet och lyfter fram smaker, djup och umami i rätten. Årets Kock 2023, Desirée Jaks har skapat den här makalösa pastarätten.
Gör så här
-
- Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet och kyl ner i isvatten med olja. Sila och portionera 100 g pasta/portion.
-
Kyckling:
- Skala och dela löken. Värm en stor kastrull och sota löken på snittytan. Lägg i hela morötter, purjolöksblast och kycklingen i kastrullen och häll över vatten så det täcker. Tillsätt vitpepparkorn och salt. Koka kycklingen i 1,5–2 tim. Skumma av buljongen om det behövs.
- Ta upp kycklingen och morötterna, koka ihop buljongen till 2 l. Sila av buljongen och smaksätt med mer salt och nymalen svartpeppar.
- Ta bort köttet från kycklingen och dra kycklingköttet i strimlor. Tärna morötterna.
-
Grönsaker:
- Skölj och ansa grönsakerna. Hacka alla grönsaker i jämna kuber, lika stora som spritärterna. Blanda ihop lök, selleri och ärter.
-
Vid servering:
- Hacka hälften av dragonen och plocka resten.
- Värm upp en sauteuse med smör och tillsätt ca 1 dl av grönsaksblandningen och fräs någon minut.
- Tillsätt plockad kyckling, morot och 2 dl kycklingbuljong/portion. Koka upp och tillsätt 100 g kokt pasta per portion, låt koka någon minut, salta. Avsluta med ca 1 msk hackad dragon/portion och smaka upp med riven Gnalling och lite citronsaft.
- Servera rätten i en djup tallrik och toppa med dragonblad.