Kryddpeppar i köttbullarna gör dem oemotståndliga och få kryddor känns mer svenska trots sitt fjärran ursprung. Vi har bytt ut ströbrödet mot kokt potatis och rotfrukter som bindemedel för att så många som möjligt ska kunna njuta av dem, även glutenintoleranta.  Även såsen är glutenfri, fyllig och god tack vare lite ädelost.

Kryddiga julköttbullar med gräddsås

Recept av Fredrik Eriksson

Kryddpeppar i köttbullarna gör dem oemotståndliga och få kryddor känns mer svenska trots sitt fjärran ursprung. Vi har bytt ut ströbrödet mot kokt potatis och rotfrukter som bindemedel för att så många som möjligt ska kunna njuta av dem, även glutenintoleranta. Även såsen är glutenfri, fyllig och god tack vare lite ädelost.

Gör så här

  • Köttbullar:

    • Blanda grädden med den pressade potatisen.
    • Hacka löken och stek den i smör på låg temperatur tills den blir mjuk och glansig.
    • Blanda färsen med ägg, den stekta löken och kryddorna. Tillsätt grädd- och potatisblandningen och rör till en smidig färs.
    • Forma till jämna köttbullar, inte för små, är de lite större blir de saftigare. Stek dem i smör. Sänk värmen när köttbullarna börjar få färg och stek tills de är genomstekta.
  • Gräddsås:

    • Koka upp buljongen i en kastrull.
    • Tillsätt grädde och låt koka ca 5 minuter.
    • Tillsätt ost och géle och låt såsen koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red såsen till önskad konsistens.