Kryddig blomkål med ostsmör
Vegetarisk rätt med olika konsistenser. Blomkålen serveras som bakad, mixad till kräm och knaprigt picklad. Alla komponenter förbereds i god tid och läggs enkelt ihop vid servering.
Gör så här
-
Citronpicklade grönsaker:
- Blanda citronsaft, ättika, socker och vatten tills sockret har löst sig.
- Skär gurkan i oregelbundna bitar. Lägg alla grönsaker i lagen och låt stå kallt till nästa dag.
-
Ostsmör:
- Blanda smör, färskost, ost och lite salt i maskin med vinge. Forma till rullar i smörpapper och frys.
-
Kryddig blomkål:
- Lägg blomkålsklyftorna i bleck, pensla med smör och salta. Baka i ugn på 150° till 95° innertemperatur.
- Blanda ihop kryddorna till kryddblandningen och strö över blomkålsklyftorna. Låt svalna.
-
Rostad blomkålskräm:
- Pensla nedskuren blomkål med smör och baka i ugn på 150° tills blomkålen är välrostad och har en innertemperatur på 95°.
- Skär potatisen i mindre bitar och koka med den rostade blomkålen i grädden. Salta och fyll på med vatten om det inte täcker. Koka allt riktigt mjukt, sila av och mixa crèmen helt slät.
- Smaksätt med citronskal och salt.
-
Kikärtsdipp:
- Mixa kikärtor, tahini, citronsaft och vitlök slätt.
- Rör i yoghurt och persilja, smaka av med salt. Justera konsistensen med vatten om det behövs.
-
Servering:
- Värm på den kryddiga blomkålen i ugn på 160° i 5–8 min.
- Klicka rostad blomkålscrème på tallrikarna och lägg på den varma blomkålen.
- Sila av de picklade grönsakerna, blanda med lite olja och salt och lägg på tallrikarna.
- Servera med en klick kikärtsdipp och toppa med blandade, plockade skott och örter. Riv över ostsmöret.