![Vegetarisk rätt med olika konsistenser. Blomkålen serveras som bakad, mixad till kräm och knaprigt picklad. Alla komponenter förbereds i god tid och läggs enkelt ihop vid servering.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/kryddig-blomkal-med-ostsmor/1372734874.jpg?width=1230&height=670&rxy=0.61,0.59&format=webp&quality=80)
Kryddig blomkål med ostsmör
![Kryddig blomkål med ostsmör](https://cdn-kund.arla.se/recept/kryddig-blomkal-med-ostsmor/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Arla Pro](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/94410491/90ba3c84-5c91-4ca4-bb39-9951826e4508.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Vegetarisk rätt med olika konsistenser. Blomkålen serveras som bakad, mixad till kräm och knaprigt picklad. Alla komponenter förbereds i god tid och läggs enkelt ihop vid servering.
Gör så här
-
Citronpicklade grönsaker:
- Blanda citronsaft, ättika, socker och vatten tills sockret har löst sig.
- Skär gurkan i oregelbundna bitar. Lägg alla grönsaker i lagen och låt stå kallt till nästa dag.
-
Ostsmör:
- Blanda smör, färskost, ost och lite salt i maskin med vinge. Forma till rullar i smörpapper och frys.
-
Kryddig blomkål:
- Lägg blomkålsklyftorna i bleck, pensla med smör och salta. Baka i ugn på 150° till 95° innertemperatur.
- Blanda ihop kryddorna till kryddblandningen och strö över blomkålsklyftorna. Låt svalna.
-
Rostad blomkålskräm:
- Pensla nedskuren blomkål med smör och baka i ugn på 150° tills blomkålen är välrostad och har en innertemperatur på 95°.
- Skär potatisen i mindre bitar och koka med den rostade blomkålen i grädden. Salta och fyll på med vatten om det inte täcker. Koka allt riktigt mjukt, sila av och mixa crèmen helt slät.
- Smaksätt med citronskal och salt.
-
Kikärtsdipp:
- Mixa kikärtor, tahini, citronsaft och vitlök slätt.
- Rör i yoghurt och persilja, smaka av med salt. Justera konsistensen med vatten om det behövs.
-
Servering:
- Värm på den kryddiga blomkålen i ugn på 160° i 5–8 min.
- Klicka rostad blomkålscrème på tallrikarna och lägg på den varma blomkålen.
- Sila av de picklade grönsakerna, blanda med lite olja och salt och lägg på tallrikarna.
- Servera med en klick kikärtsdipp och toppa med blandade, plockade skott och örter. Riv över ostsmöret.