
Krämig nakenhavre med bakad palsternacka


Krämig vegetarisk rätt med goda smaker och låg råvarukostnad. Perfekt för bleckmatlagning till många gäster. Lätt att förbereda dagen innan.
Gör så här
-
- Koka nakenhavren i rikligt med saltat vatten i 30–40 min, den ska ha lite kärna kvar. Koka upp grädde och vatten, red av till en lite simmig konsistens med majsstärkelse. Rör i osten och smaka av med salt.
- Värm nakenhavren i ugn på ånga. Värm såsen och blanda ner havren. Späd med buljong till risottoliknande konsistens.
- Skär av ändarna på palsternackorna. Skala ca 10 sekunder i skalare. Skär ner i mindre oregelbundna bitar. Blanda med smöret i bleck, salta och rör om. Baka i ugn på 150° ca 20 min, till minst 95° innertemperatur.
- Skär ner grönkålen i ca 5x5 cm bitar. Lägg i bleck, blanda med rapsolja och rosta i ugn på 180° ca 10 min. Salta.
- Skär av roten på brysselkålen och plocka av blad för blad. Lägg i kallt vatten.
- Vid servering: Vänd ner gräslök i den krämiga nakenhavren och lägg upp i djupa tallrikar. Blanda brysselkålsblad med spenat, bakad palsternacka, olivolja och flingsalt. Toppa med krispig grönkål.