Här är Årets Rätt 2023! Att blanda ut kött med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser är inget nytt. Det har man gjort i alla tider i Sverige, t ex korngryn i korvsmeten. Utöver att det blir mer hållbart för miljön, så förbättrar det näringsvärdet för oss som äter den. Jag hoppas att det här ska bli en modern klassiker! – Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.

Köttbullar 50/50 i tomatsås med pasta

Köttbullar 50/50 i tomatsås med pasta
Recept av Jessie Sommarström

Här är Årets Rätt 2023! Att blanda ut kött med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser är inget nytt. Det har man gjort i alla tider i Sverige, t ex korngryn i korvsmeten. Utöver att det blir mer hållbart för miljön, så förbättrar det näringsvärdet för oss som äter den. Jag hoppas att det här ska bli en modern klassiker! – Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.

Gör så här

  • Tomatsås:

    • Skala och finhacka löken. Skala och finriv vitlöken. Stek lök och vitlök mjukt i smör och olivolja utan att det fått färg.
    • Häll på vinet och låt koka ihop till hälften.
    • Häll på tomaterna, skölj gärna ur burkarna med lite vatten och häll i såsen. Tillsätt basilika och socker. Låt sjuda till god smak utan lock.
    • Mixa såsen slät. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • 50/50 bullar:

    • Blötlägg ärtfärsen i vatten ca 20 min. Låt rinna av. Mixa till en färs.
    • Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör och låt svalna.
    • Blanda ströbröd, vispgrädde, ägg, citronskal, persilja, stekt lök och nymalen svartpeppar i en bunke. Låt svälla ca 10 min.
    • Blanda den blötlagda, mixade ärtfärsen med blandfärs och salt.
    • Blanda noga ihop färsblandningen med ströbrödsblandningen. Gör ett stekprov för att justera kryddningen om det behövs.
    • Forma färsen till frikadellstora bullar. Lägg i smorda bleck och stek i ugn på 220° ca 10 min.
    • Häll tomatsåsen över frikadellerna och låt stå ytterligare 5 min i ugnen.
  • Pasta:

    • Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
    • Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna. Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.