![Den klassiska gratängen Janssons frestelse är ett måste på varje julbord. Om det är ett stort julbord går det åt endast 70–100 g gratäng per person. Den här satsen ger drygt 200 g per portion.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/janssons-frestelse/3160491404.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Janssons frestelse
![Janssons frestelse](https://cdn-kund.arla.se/recept/janssons-frestelse/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Arla Pro](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/94410491/90ba3c84-5c91-4ca4-bb39-9951826e4508.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Den klassiska gratängen Janssons frestelse är ett måste på varje julbord. Om det är ett stort julbord går det åt endast 70–100 g gratäng per person. Den här satsen ger drygt 200 g per portion.
Gör så här
-
- Skär löken i tunna skivor. Stek löken i smöret, den ska få lite färg men inte brännas.
- Skär potatisen i tunna strimlor.
- Varva potatis, stekt lök och ansjovisfiléer i en smord form eller ett bleck. Börja och sluta med potatis.
- Blanda grädde och ansjovisspad efter smak och häll över potatisen. Strö över ströbröd och hyvla eller klicka på smöret.
- Grädda i ugn på 180° i 45–60 min tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg.