![Apachepotatis är små och runda med fläckigt skal. Rökta i hö och friterade blir de en delikatess ihop med brynt smör, syrad grädde och tryffel.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/horokt-apachepotatis-med-gotlandstryffel-och-syrad-gradde/282303525.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Hörökt apachepotatis med gotlandstryffel och syrad grädde
![Hörökt apachepotatis med gotlandstryffel och syrad grädde](https://cdn-kund.arla.se/recept/horokt-apachepotatis-med-gotlandstryffel-och-syrad-gradde/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Apachepotatis är små och runda med fläckigt skal. Rökta i hö och friterade blir de en delikatess ihop med brynt smör, syrad grädde och tryffel.
Gör så här
-
- Blanda ingredienserna till den syrade grädden och låt stå i rumstemperatur i 2 dagar.
- Sautera potatis, lök och vitlök i olja. Tillsätt vin, buljong och örter, låt sjuda till potatisen är mjuk. Ta upp potatisen och sila buljongen. Rök potatisen i abu-låda med hö.
- Blanda brynt smör med potatisbuljong och smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
- Skölj riven potatis i ljummet vatten. Låt rinna av på handduk. Värm oljan till 180°. Fritera potatisen krispig och gyllenbrun. Låt rinna av på papper och salta lätt.
-
Vid servering:
Rosta den rökta potatisen i lite smör. Servera med brynt smör, syrad grädde, krispig potatis och riv över tryffel.