![Svensk kål när den är som bäst. En rustik grönsaksrätt med spännande konsistenser, proteinrik syra från vassle och frasiga chips av kålblad.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/helstekt-rotselleri-med-variation-pa-kal-och-kram-pa-svecia/2050224531.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Helstekt rotselleri med variation på kål och kräm på Svecia
![Helstekt rotselleri med variation på kål och kräm på Svecia](https://cdn-kund.arla.se/recept/helstekt-rotselleri-med-variation-pa-kal-och-kram-pa-svecia/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Svensk kål när den är som bäst. En rustik grönsaksrätt med spännande konsistenser, proteinrik syra från vassle och frasiga chips av kålblad.
Gör så här
-
- Tvätta rotsellerin noga och gnid in den i mycket olja och salt. Lägg på en plåt och stek i ugn, 175° ca 1,5 tim tills den är helt mjuk.
- Koka upp gräddfilen tills den spricker, häll allt i ett kaffefilter så att vasslen och kvargen separeras. Spara kvargen till servering.
- Bryt isär savoykålen blad för blad och koka de ljusa bladen mjuka i saltat vatten. (Spar de grönaste bladen till senare.) Kyl ner i kallt vatten.
- Koka potatisarna mjuka i saltat vatten med skalet på. Skala potatisarna.
- Bland ost med crème fraiche, smaka av med salt.
- Gnid in de grönaste savoykålsbladen med olja. Rosta bladen ca 20 min samtidigt som rotsellerin steks i ugnen.
- Smält smöret i en panna med gräddfilsvasslen och låt koka ihop. Glasera de kokta savoykålsbladen och potatisarna i vasslen, smaka av ned salt och peppar.
- Dela brysselkålen på mitten. Stek i smör till fin färg.
-
Vid servering:
Dela rotsellerin i jämnstora klyftor. Lägg på tallriken och arrangera potatisen och kål med ostkräm och riven ost på toppen. Rippla gärna lite extra vassle runt om och smula över kvargen.