Hel rotselleri bakas långsamt mjuk med smör och timjan. Selleriköttet gröps ur och blandas med färsk libbsticka och läggs tillbaka i skalet. En kombination som passar fint ihop med smörigheten och syran i såsen.

Helbakad rotselleri med libbsticka och flädersmörsås

Helbakad rotselleri med libbsticka och flädersmörsås
Recept av Thomas Sjögren

Hel rotselleri bakas långsamt mjuk med smör och timjan. Selleriköttet gröps ur och blandas med färsk libbsticka och läggs tillbaka i skalet. En kombination som passar fint ihop med smörigheten och syran i såsen.

Gör så här

    • Lägg rotsellerin med skalet kvar på var sitt dubbelvikt ark aluminiumfolie. Toppa med smör, timjan och salt. Linda ihop foliepaketen och baka i ugn på 150° tills rotsellerin är mjuk, ca 2 tim.
    • Ta ut och låt svalna i folien. Gröp ur och blanda rotsellerin med libbsticka och lägg tillbaka i skalen.
  • Flädersmörsås:

    • Svetta schalottenlöken med pepparkornen i lite av smöret i en kastrull. Häll på vinäger och låt sjuda ca 5 min, tillsätt saften och sila vätskan. Spara löken och plocka bort pepparkornen.
    • Häll vätskan i en kannmixer och mixa i resten av smöret, lite i taget. Smaka av med salt och ev lite mer vinäger. Vänd ner den sparade löken och servera såsen till rotsellerin.