![En frasig munsbit med nötig smak av gruyère. Den lyxiga känslan förstärks av en crème med rostad karljohanssvamp. Perfekt ihop med den krispiga schalottenlöken.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/gruyere-mille-feuille-med-karljohanscreme-och-friterad-schalottenlok/862523320.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Gruyère mille-feuille med karljohanscrème och friterad schalottenlök
![Gruyère mille-feuille med karljohanscrème och friterad schalottenlök](https://cdn-kund.arla.se/recept/gruyere-mille-feuille-med-karljohanscreme-och-friterad-schalottenlok/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
En frasig munsbit med nötig smak av gruyère. Den lyxiga känslan förstärks av en crème med rostad karljohanssvamp. Perfekt ihop med den krispiga schalottenlöken.
Gör så här
-
- Riv osten och mixa med mandelmjöl, smör och panko. Varva feuille de brick eller filodeg med ostmassan i en smord ugnssäker form i ca 8 tunna lager.
- Pensla ev lite smält smör på översta lagret. Grädda i ugn på 175° till fin färg, ca 10 min, låt svalna.
-
Karljohanscrème:
- Skiva svampen. Skala och skiva schalottenlökarna. Rosta svampen i smöret tills det börjar dofta nöt. Tillsätt schalottenlöken och stek färdigt, låt svalna.
- Mixa svamp och schalottenlök med äggulor och vinäger. Tillsätt olja under knivens gång till en slät crème. Smaka av med salt och peppar.
-
Friterad schalottenlök:
- Skala och skiva schalottenlökarna. Vänd runt skivorna med majsstärkelse.
- Värm oljan till 175°. Fritera schalottenlöken gyllenbrun och krispig. Låt rinna av på papper och salta.
- Skär mille-feuille i 3x4 cm bitar. Garnera bitarna med karljohanscrème, friterad schalottenlök och örter.