En frasig munsbit med nötig, smörig smak av gruyére. Den lyxiga känslan förstärks av en créme med rostad karljohanssvamp och champagnevinäger. Perfekt ihop 
med den krispiga schalottenlöken.

Gruyère mille-feuille med karljohanscrème och friterad schalottenlök

Recept av Roland Persson

En frasig munsbit med nötig, smörig smak av gruyére. Den lyxiga känslan förstärks av en créme med rostad karljohanssvamp och champagnevinäger. Perfekt ihop med den krispiga schalottenlöken.

Gör så här

    • Riv osten och mixa med mjöl, smör och panko. Varva feuille de brick eller filodeg med ostmassan i en smord ugnssäker form i ca 8 tunna lager. Pensla ev lite smält smör på översta lagret. Grädda i ugn på 175° till fin färg, ca 10 min, låt svalna.
    • Skiva svampen. Skala och skiva schalottenlökarna. Rosta svampen i smöret tills det börjar dofta nöt. Tillsätt schalottenlöken och stek färdigt, låt svalna.
  • Karljohanscrème:

    • Mixa svamp och schalottenlök med äggulor och vinäger. Tillsätt olja under knivens gång till en slät crème. Smaka av med salt och peppar.
  • Friterad schalottenlök:

    • Skala och skiva schalottenlökarna. Vänd runt skivorna med majsstärkelse. Värm oljan till 175°. Fritera schalottenlöken gyllenbrun och krispig. Låt rinna av på papper och salta.
    • Skär mille-feuille i 3x4 cm bitar. Garnera bitarna med karljohanscrème, friterad schalottenlök och örter.