Ett klassiskt, lätt och luftigt franskt frukostbröd med kraftig smörsmak. Trots sockret i degen är det mer som ett bröd än ett sötebröd.

Grundrecept brioche

Grundrecept brioche
Recept av Sara Aasum Hultberg

Ett klassiskt, lätt och luftigt franskt frukostbröd med kraftig smörsmak. Trots sockret i degen är det mer som ett bröd än ett sötebröd.

Gör så här

    • Låt smöret bli rumstempererat. Kör alla ingredienser utom smöret med degkrok i en bunke på låg hastighet i ett par minuter. När degen har gått ihop öka hastigheten och kör den smidig, ca 5 min.
    • Skär smöret i mindre bitar och tillsätt i degen i 3 omgångar på låg hastighet, kör tills allt smör har gått in i degen.
    • Lägg degen i en plastlåda, låt stå i kyl över natten.
  • Dag 2:

    • Smöra 2 brödformar som rymmer 1,5–2 liter. Dela degen i 2 lika stora delar och forma till fina bröd och lägg i formarna. Låt jäsa till dubbel storlek.
    • Baka av i ugn på 180-200° beroende på ugn i 35–40 min, till en innertemperatur på 96˚. Låt svalna på galler.