Grön ärtsoppa med ägghalvor och hembakat rödbetsbröd
Den gröna ärtsoppan är omtyckt på skolan av både elever och personal. Potatisen reder soppan och gör den matig. Det saftiga rödbetsbrödet blir snyggt och gott bredvid.
Gör så här
-
Grön ärtsoppa:
- Finhacka lök och vitlök. Skiva potatisen.
- Fräs lök, vitlök och potatis i olja på medelvärme ca 5 min.
- Tillsätt buljong, vatten och grädde, låt sjuda ca 10 min.
- Tillsätt ärterna, koka upp och mixa soppan slät.
- Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
-
Rödbetsbröd:
- Värm mjölken till ca 37°.
- Smula jäste i en degbunke och lös upp med mjölken.
- Blanda alla ingredienser och arbeta degen smidig, ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 1 tim.
- Platta ut degen i ett smort bleck. Skär i portionsrutor och låt jäsa ytterligare ca 30 min.
- Grädda bröden i 175° 15-20 min. Låt svalna på galler under bakduk.
-
Till servering:
- Koka äggen ca 8 min. Spola dem kalla. Skala och dela äggen i halvor.
- Servera soppan med ägghalvor och bröd med smör.