Det här är en variant på klassikern macaroni and cheese. Potatisspätzle blandas med senapsgrädde och toppas med panko och ost, vilket resulterar i ett frasigt osttäcke. Rätten lagas med fördel i portionsformar och kan serveras som ensamrätt eller som tillbehör.

Gratinerad potatisspätzle med senapsgrädde och Svecia

Recept av Johan Backeus

Det här är en variant på klassikern macaroni and cheese. Potatisspätzle blandas med senapsgrädde och toppas med panko och ost, vilket resulterar i ett frasigt osttäcke. Rätten lagas med fördel i portionsformar och kan serveras som ensamrätt eller som tillbehör.

Gör så här

    • Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Ånga av och pressa potatisen. Tillsätt ägg, mjölk och lite nymalen svartpeppar och knåda ihop. Tillsätt mjölet lite i taget och blanda till en homogen deg. Låt vila kallt ca 15 min.
    • Använd gärna en spätzleria för att trycka ut degen ner i kokande saltat vatten. Det går också att bre ut degen på en skärbräda och sedan skrapa ner lite deg i taget med kniven så att man får oregelbundna former.
    • Spätzlen är klar när den flyter upp till ytan, lyft direkt ur kastrullen och ner i kallt vatten.
    • Reducera grädde med senap till 3/4.
  • Vid servering:

    • Blanda spätzlen med senapsgrädden och lägg upp i portionsformar. Blanda riven ost med panko och strö över spätzlen. Baka i ugn på 175° ca 15 min tills osten fått lite färg.
    • Skär chilin i tunna ringar och plocka persiljan. Toppa spätzlen med chili och persilja och pressa över lite limesaft.