Ett salt bakverk på chouxdeg som fylls med en len kräm på den lagrade osten Gammel Knas. Ett underbart tilltugg att servera som snack, till chark eller på ostbrickan.

Gougères, franska ostbollar

Gougères, franska ostbollar
Recept av Jessie Sommarström

Ett salt bakverk på chouxdeg som fylls med en len kräm på den lagrade osten Gammel Knas. Ett underbart tilltugg att servera som snack, till chark eller på ostbrickan.

Gör så här

    • Riv osten till toppingen riktigt fint. Blanda med resterande ingredienser till en smidig deg.
    • Kavla ut tunt mellan två bakplåtspapper och frys. Stansa ut 25 cirklar, 3 cm i diameter och frys igen.
  • Pâte à choux:

    • Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och salt under omrörning. Rör kraftigt tills smeten släpper från kastrullens botten och kanter.
    • Ta kastrullen från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning eller vispning. Låt svalna en aning och lägg i spritspåse.
    • Spritsa bollar, ca 2 cm i diameter, med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med den frysta osttoppingen.
    • Sätt in i ugn på 180° utan fläkt och sänk temperaturen till 170°. Baka i ca 20 min eller tills de är gyllene i färgen och de känns lätta. Låt svalna.
  • Ostfyllning:

    • Riv osten och lägg i en kannmixer. Koka upp grädden och häll den över osten. Mixa lätt och låt svalna en aning.
    • Mixa ostgrädden med äggulan. Tillsätt oljan i en tunn stråle under ständig mixning. Smaka upp med salt och sherryvinäger.
    • Lägg upp ostcrèmen i spritspåse. Gör ett litet hål i gougèresbollarna med en vass kniv och fyll med ostkräm. Toppa varje ostboll med en liten klick ostkräm.