
Fiskgratäng från Island


En isländsk specialitet med ångad fisk och potatis som tillagas tillsammans i bleck, som en gratäng. Plokkfiskur är mild i smaken. Servera med morots- och bönsallad med dill eller som på bilden - krispig gurka blandad med dill.
Gör så här
-
- Ånga fisken i bleck i ugn på 80° ånga ca 4 min. Salta.
- Ånga potatisen i ugn på 105° ånga. Tillsätt löken när potatisen är halvmjuk och låt ånga klart.
- Smält smöret i en gryta och rör ner mjölet till en redning. Slå på mjölken under omrörning. Dra från värmen när det börjar koka, smaka av såsen med salt och peppar och vänd ner dillen.
- Blanda såsen med potatisen och varva med fisken i bleck. Strö över riven ost och gratinera i ugn på 200° till fin färg.
-
Till servering:
- Blanda strimlad morot med väl avrunna bönor samt dill. Servera till fiskgratängen.