Bowl med krossad färskpotatis och dill
En försvenskad pokébowl. Bottna en tallrik, gärna skålad, med den krossade färskpotatisen och fördela sedan toppingen i grupper ovanpå.
Gör så här
-
Krämig färskpotatis:
- Koka tvättad färskpotatis i väl saltat vatten med dillstjälkar. Låt potatisen ånga av lätt.
- Koka upp grädden. Lägg i den varma potatisen och stompa den grovt. Vänd ner crème fraiche och smaka av med salt.
- Håll potatisen varm och vänd ner dillen vid servering.
-
Mjölksyrade grönsaker:
- Hyvla vitkålen fint. Skala, ansa och skiva rotfrukter och lök tunt. Blanda allt med saltet i en stor bunke. Massera med händerna eller stöt med en träslev tills grönsaker och lök mjuknar och släpper vätska. Rör ner senapsfrön.
- Pressa ner blandningen i en stor glasburk och packa genom att slå burken lätt i bordet. Grönsaker och lök ska vara täckta med vätskan som bildats. Se till att det finns några centimeter med luft upp till kanten. Stäng burken och ställ den gärna på en bricka och förvara mörkt i rumstemperatur.
- Öppna burken morgon och kväll för att lätta på trycket. När det inte längre pyser vid öppning har processen lugnat sig och behöver inte öppnas mer. Förvara burken i kylen när önskad syrning har uppnåtts efter 7–10 dagar.
-
Smörstekt svamp:
- Ansa och dela ev svampen. Fräs den först sakta i torr panna, så att vätskan dunstar bort. Tillsätt smör och stek till fin färg. Salta och peppra lätt.
- Strö över persilja vid servering.
-
Råstekt sparris:
- Skala sparrisen nertill endast om sparrisen är tjock och träig. Skär i lätt diagonala centimetertjocka slantar.
- Råstek sparrisen i smör och salta lätt.
-
Alspånsrökt tofu:
- Värm tofun hel i ugn på 160° några minuter.
- Dela tofun på längden och skiva i 0,5 cm tjocka skivor.
-
Picklade senapsfrön:
- Koka upp ättika, socker och vatten med senapsfrön. Låt dra under natten.
-
Topping:
- Lägg upp krämig färskpotatis i skålade tallrikar. Och toppa med alla tillbehören (70 g mjölksyrade grönsaker per portion).