Bönor i tomat med mandelmojo och rökt gräddfil
En underbar smårätt med mustiga smaker som vilar på en krämig mandelröra. En makalös kombination ihop med rökt gräddfil och frasiga Bloody Mary-crumbs.
Gör så här
-
- Fräs lök, vitlök och soltorkade tomater i smör. Tilsätt vin och krossade tomater och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar och ev lite socker. Tillsätt bönorna.
-
Mandelmojo:
- Mixa samman mandlar och kryddor. Tillsätt olja, citronsaft och lite vatten och mixa till en grov röra. Smaka av med salt och peppar.
-
Rökt gräddfil:
- Lägg gräddfilen i en aluminiumskål och salta lätt. Rök 2–3 min i en aburök. Låt röken svalna innan du öppnar röklådan.
- Smaka av av med salt en gång till när gräddfilen har svalnat.
-
Bloody Mary-crumbs:
- Smält smöret och tillsätt tomatpurén.
- Mixa brödet till stora smulor. Vänd ner smulorna i tomatsmöret. Smaka av med tabasco, svartpeppar och chilipeppar.
- Baka av i ugn på 160° ca 15 min tills smulorna torkat. Smaka av med sellerisalt.
-
Vid servering:
- Bottna en tallrik med mandelmojo. Vänd ner koriander i bönorna och lägg upp på mandelmojon. Toppa med en klick rökt gräddfil och strö över Bloody Mary-crumbs.