Trots bearnaisesåsens franska ursprung är den idag en riktigt svensk klassiker som det ofta poppar upp nya versioner av. Här har vi gett såsen en ordentlig smakhöjare med hjälp av brynt smör, kycklingskinn och vitlök. 
Psst: Anpassa mängden skirat smör efter vilken konsistens du är ute efter.

Bearnaisesås med brynt kycklingsmör

Recept av Jimmi Eriksson

Trots bearnaisesåsens franska ursprung är den idag en riktigt svensk klassiker som det ofta poppar upp nya versioner av. Här har vi gett såsen en ordentlig smakhöjare med hjälp av brynt smör, kycklingskinn och vitlök. Psst: Anpassa mängden skirat smör efter vilken konsistens du är ute efter.

Gör så här

    • Koka upp alla ingredienser till reduktionen och reducera till hälften. Sila av reduktionen ner i en kastrull, låt svalna något.
    • Brynt smöret i tillsammans med kycklingskinn och vitlök. Sila av det brynta smöret.
    • Häll äggulorna i reduktionen och värm på låg temperatur under konstant vispning till en fast konsistens (ca 66°). Dra kastrullen från värmen.
    • Tillsätt det brynta kycklingsmöret lite i taget under vispning till önskad konsistens. Smaka av med färska örter och salt.
    • Testa ev att smaka av med lite rökt soja för en fyllig och umamistinn bearnaisesås.