Vegetarisk rätt med många smakrika komponenter är uppskattat av gästerna. Perfekt bakad silverlök med smak av barbeque serveras med svarta bönor med spiskummin, syrlig tomatsalsa och frasiga sötpotatis strips. Det hela knyts ihop med en krämig, het cottage cheese.

Bakad silverlök med svarta bönor

Recept av Andreas Hedlund

Vegetarisk rätt med många smakrika komponenter är uppskattat av gästerna. Perfekt bakad silverlök med smak av barbeque serveras med svarta bönor med spiskummin, syrlig tomatsalsa och frasiga sötpotatis strips. Det hela knyts ihop med en krämig, het cottage cheese.

Gör så här

  • Bakad silverlök:

    • Blötlägg silverlökarna ca 15 min. Lägg i bleck, täck med aluminiumfolie och baka i ugn på 150° till 95° innertemperatur.
    • Låt svalna, dela på mitten och skala.
    • Blanda smält smör, BBQ-krydda, riven ost och panko.
  • Cottage cheese med chili:

    • Mixa 1/3 av cottage cheese slätt. Blanda med resterande cottage cheese och srirachasås. Smaka av med salt.
  • Svarta bönor med spiskummin:

    • Hacka löken och finhacka vitlöken. Stek lök och vitlök i smör tills allt har mjuknat.
    • Tillsätt spiskummin, bönor och buljong. Låt buljongen koka in och smaka av med salt. Hacka persiljan grovt och vänd ner i bönorna vid servering.
  • Tomatsalsa:

    • Tärna tomaterna och lägg i hålbleck. Salta och låt stå i kyl ca 1 tim att rinna av. (Spar vätskan och använd som smaksättning i andra rätter.)
    • Tärna gurkan och skär sellerin i tunna skivor.
    • Blanda tomaterna med gurka, selleri, limeskal, limesaft och olivolja. Smaka av med salt.
  • Servering:

    • Tillaga sötpotatis strips enligt anvisning på förpackningen.
    • Värm två lökhalvor per person, toppa med BBQ-toppingen och värm i ugn på 200° ca 15 min.