Bakad silverlök med svamp och lammfärsrulle
Den här smakrika silverlöken är perfekt som en förrätt eller ett tillbehör. Servera löken tillsammans med rosmarindoftande lammfärsrullar.
Gör så här
-
Mjukbakad silverlök:
- Dela lökarna på mitten. Lägg i en vakuumpåse och krydda lätt med salt, smör och timjan. Baka dem mjuka i ugn på 90° ånga ca 3 tim.
- Låt svalna och ta vara på vätskan som bildats. Sota snittytan på lökarna i en het panna. Skala av det yttersta skalet och dela ner lökarna till båtar. Ta vara på mittbitarna till såsen (se recept nedan).
-
Svampfyllning:
- Krossa champinjonerna och shiitakesvampen grovt, fräs svampen tills vätskan ångat bort.
- Tillsätt smör och vitlök och stek tills det blir torrt i pannan. Krydda med salt och peppar.
- Mixa svampen grovt och smaka av med ev mer salt och peppar
-
Sås med rostad vitlök:
- Rosta vitlöken lätt i smör. Tillsätt innanmätet från lökarna, ev lökspad och grädde. Koka upp, mixa slätt och smaka av med salt och peppar.
-
Lammfärsrullar:
- Blanda samman ingredienserna till färsen. Forma till avlånga ”rullar”, ca 65 g/st.
- Stek dem runt om i smör.
-
Topping:
- Riv ostronskivlingen och ringla över lite olivolja. Salta lätt och rosta i ugn på 180° så att svampen blir krispig. Vänd hasselnötter och persilja med svampen.
- Fyll lökbåtarna med svampfyllningen och servera ev med lammfärsrullar. Toppa med rostad ostronskivling, hasselnötter och persilja och ringla på vitlökssåsen.