Den här rätten har fått smöriga toner i så många delar som möjligt. Smörig sås, smörigt ekfatslagrat vin, cashewnötter och den smöriga potatissorten andean sunside. Piggvaren är elegant och sältan från caviaren fångar upp det feta. Smakerna i rätten är rena och lätta att tycka om.

Bakad piggvar med cashew och caviar

Recept av Gustav Leonhardt

Den här rätten har fått smöriga toner i så många delar som möjligt. Smörig sås, smörigt ekfatslagrat vin, cashewnötter och den smöriga potatissorten andean sunside. Piggvaren är elegant och sältan från caviaren fångar upp det feta. Smakerna i rätten är rena och lätta att tycka om.

Gör så här

  • Piggvar:

    • Blanda vatten och salt så saltet löser sig. Rimma fisken i lagen över natten.
    • Torka fisken och lägg ihop filéerna. Plasta fisken hårt och baka i ugn på 60° ånga till 41° innetemperatur. Kyl fisken tills den är riktigt kall.
    • Vid servering: Skiva och värm piggvaren försiktigt i smörsåsen vid servering. Toppa piggvaren med fint riven cashew och salt.
  • Smörsås:

    • Reducera cashewdrycken med lagerbladen till ca 70 g, rör då och då. Vispa ner smöret försiktigt under omrörning.
    • Smaksätt med salt och citronsaft. Toppa med ekat vitt vin efter smak.
    • Vid servering: Montera såsen med caviar. Toppa rätten med mandelolja.
  • Pressad potatis:

    • Koka potatisen i saltat vatten med lagerbladen. Skala och pressa potatisen.
    • Vid servering: Toppa med smör, salta och peppra.