Ge fläskköttet en söt, lite grillad rökt smak. Finessen är glazen med sotad aubergine. En fullträff på lunchmenyn med säsongens rotfrukter och smöret med Svecia, som jag hade med i min vinnarrätt på Årets Kock.

Bakad fläskkarré med ugnsrostade höstprimörer och smörig, riven Svecia

Recept av Daniel Räms

Ge fläskköttet en söt, lite grillad rökt smak. Finessen är glazen med sotad aubergine. En fullträff på lunchmenyn med säsongens rotfrukter och smöret med Svecia, som jag hade med i min vinnarrätt på Årets Kock.

Gör så här

    • Rosta hela auberginer i ugn på 230° tills de är helt brända och nästan torra. Koka en lag på socker och ättika. Mixa auberginerna och smaka av med lagen, rostad vitlök, salt och ev hickory.
    • Dela fläskkarrén på längden och bryn den hårt runtom i smör och olja med vitlök och timjan. Ta upp och pensla karrén med aubergineglazen. Baka i ugn på 110° till en innertemperatur på 65°. Pensla då och då med glazen.
    • Rosta rotfrukterna hela med olja, vitlök, timjan och salt på 200° tills de fått fin färg. Skär ner i grova bitar och blanda med spenat, citronskal, salt och örter.
    • Blanda ost och smör. Forma till rullar och kyl ner tills det är hårt. Riv smöret grovt och servera till.