Röding med frasig potatis, krämig sandefjordsås och krispiga cruditéer är en underbar rätt att ha på menyn året om. Rödingen är en uppskattad svensk råvara som passad fint att rimma lätt innan den varsamt bakas i ugnen.

Bakad fjällröding med brynt sandefjordsås

Bakad fjällröding med brynt sandefjordsås
Recept av Jessie Sommarström

Röding med frasig potatis, krämig sandefjordsås och krispiga cruditéer är en underbar rätt att ha på menyn året om. Rödingen är en uppskattad svensk råvara som passad fint att rimma lätt innan den varsamt bakas i ugnen.

Gör så här

  • Röding:

    • Skär skalet från gurkan och citronen med en liten kniv eller potatisskalare. Blanda en rimlag med skalen, vatten, salt och socker. Rör tills salt och socker löst sig.
    • Skär rödingen i portionsbitar och lägg i rimlagen. Låt stå kallt ca 20 min.
    • Lyft rödingen ur lagen, skölj bitarna i kallt vatten och torka dem väl.
    • Lägg rödingen på smord plåt med skinnsidan upp. Baka i ugn på 120° tills fisken har en innertemperatur på 42°. Ta ut fisken och dra av skinnet.
  • Potatis:

    • Tvätta potatisen och lägg undan 10 st (vid 10 port) till fritering.
    • Koka övrig potatis med skal tills den är mjuk i saltat vatten. Häll av och låt potatisen ånga av.
    • Riv den råa potatisen grovt. Spola den ren från stärkelse och låt ligga i ljummet vatten ca 10 min. Sila av potatisen och krama ur all vätska.
    • Hetta upp oljan till 150° och fritera den grovrivna potatisen tills den är gyllene och krispig. Låt rinna av på papper, salta.
  • Brynt sandefjordsås:

    • Bryn smöret under omrörning i en kastrull. Låt svalna lite innan grädden tillsätts.
    • Dra kastrullen från värmen och mixa ner crème fraiche. Smaka av med citronsaft och salt.
  • Cruditéer:

    • Skiva den skalade gurkan tunt längsmed på mandolin.
    • Skala och skiva kålrabbin tunt på mandolin.
    • Lägg kålrabbin i isvatten. Låt rinna av på handduk innan servering.
  • Servering:

    • Finhacka rödlöken. Skär gräslöken fint. Plocka dillen. Skär citronen från lagen i klyftor.
    • Skala och pressa potatisen på tallrikar. Toppa med friterad potatis, rödlök, gräslök, dill och forellrom.
    • Servera potatisen till den bakade rödingen, sandefjordsåsen, cruditéerna och citronklyfta.