Ostguiden

Det är alltid praktiskt att ha färdigskivade ostar till hands i köket. Du spar tid som du kan lägga på mer kreativa sysslor och ostskivorna är både hygieniska och snygga. Dessutom är de enkla att lyfta över till serveringsfat eller lägga på burgare och smörgåsar.

Ost är Sveriges vanligaste smörgåspålägg och Arla har skivade hårdostar för alla smaker och tillfällen, specifikt anpassade för olika sorters smörgåsar. I sortimentet finns allt från lena och gräddiga till friska och mustiga. Smakmässigt sträcker sig ostarna från den milda Arla® Hushållsost med smakstyrka 2, till den mellan lagrade Arla Ko Präst® med smakstyrka 5.

Kaffe och en ostmacka är svenskarnas vanligaste frukost

Men ostmackan är mycket mer än så. Idag äter vi smörgåsar vid fler tillfällen under dagen. Till lunch, mellanmål eller middag, varma som kalla. Olika ostar har olika egenskaper. I vår ostguide kan du hitta information om vilka ostar som smälter bäst på toast eller burgare, vilka ostar som håller sig fräscha med ett enkelt vik-knep och vilka ostar som passar till olika smakkompisar.

Ostguiden är ett verktyg som gör det enklare för dig att välja den bästa skivade osten för just ditt tillfälle.

Säljtips för ost

Det finns många myter om ost. Här presenterar vi matnyttig fakta som du kan lyfta fram till dina kunder och som kan hjälpa dig öka omsättningen.

  • Arlas ostar är vegetariska
    Nästan alla av Arlas ostar görs nu med ystenzym istället för löpe från kalvmage. Ystenzym är mikrobiellt framtaget i laboratorier och är en ingrediens som gör att ostarna även kan ätas av lakto-ovo-vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe.

  • Naturligt laktosfri
    All svensk hårdost är naturligt fri från laktos. Oavsett lagringstid klarar ostarna Livsmedelsverkets gräns för laktosfritt – mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram ost.

    När mjölkproteinet pressas ihop till ost följer nästan all laktos med i den vassle som skiljs av. Den lilla rest av laktos som finns kvar i ostmassan äts upp av mjölksyrakulturen redan de första dagarna efter ystningen.

  • Svenska smaker säljer
    Skriv ut om du har svensk ost på smörgåsen och gärna vilken sort. Det låter trevligt och är något som gästerna uppskattar. Det är också ett sätt att få upp värdet på dina produkter.

  • Gott om näring i ost
    Mjölkens många naturliga näringsämnen följer med in i osten. Här finns till exempel protein som krävs för att bygga muskler, kalcium som hjälper till att hålla skelett och tänder starka och vitamin B12 som behövs för att immunförsvaret ska fungera. 

    Livsmedelsverket rekommenderar att vi får i oss 2-5 deciliter magra mejeriprodukter om dagen. En deciliter mjölk motsvarar ungefär en till två skivor ost. Ostar som märks med symbolen Nyckelhålet är magra.

  • Utmärkt smakstyrka
    Symbolen Smakstyrka började märkas på svenska hårdostar år 2007 för att visa hur stark osten är. Ju mer ifyllt märket är, desto starkare är osten. Smakstyrkan kan variera från 1-11.