Upptäck skolmat från hela världen!

Hur smakar skolmaten i andra länder? Bjud eleverna på favoriträtter från hela världen!

Souvlaki, korvstroganoff eller Cazuela de Ave – oavsett vad som står på menyn är en god och näringsrik skollunch förutsättningen för att orka hela skoldagen. Det gäller alla elever, i alla länder. Bjud in till en spännande temavecka med favoriträtter från skolmatsalar runt om i världen!

Här hittar du tio färgstarka luncher från tio länder – alla riktiga favoriträtter hos eleverna. Varje recept är framtaget av våra kockar och anpassat för skolkök. Trevlig resa!

Ladda ner elevmaterialet ”Hela världens skolmat”

Att utgå från skolmaten är ett mycket bra pedagogiskt verktyg i undervisningen om hållbarhet, hälsa och geografi. Vi har tagit fram ett pedagogiskt material med fokus på skolmat i Sverige och runt om i världen. Materialet utgår från LGR22 och innehåller diskussionsfrågor, kreativa övningar och språkquiz. Det finns i två olika nivåer, anpassade för åk 1–9. Förutom elevmaterialet finns också en A3-affisch som kan skrivas ut och sättas upp i klassrummet eller skolmatsalen.

Skolmjölkens dag

I länder där det är brist på mat är skolmjölken en livsviktig näringskälla. För att lyfta mjölkens fördelar har FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) infört Skolmjölkens dag som firas över hela världen den sista onsdagen i september varje år.

Skolmjölkens dag instiftades med syfte att påminna om att skolmjölken är viktig för att främja goda matvanor och undvika undernäring. Mjölk är en ovanlig dryck eftersom den naturligt innehåller så många olika näringsämnen. Förutom kalcium innehåller den också vitamin B12, vitamin B2 folsyra, fosfor och jod – näringsämnen som vi behöver tillföra kroppen varje dag.

Läs mer