Skolmjölkens dag 28 september – 60 år med mjölkmustascher!

I Sverige är mjölkglaset ett så självklart inslag i skolmatsalen att man knappt märker att det är där. Skolbarnen har fått mjölk till lunch sedan 1946. Så är det inte i hela världen, på en del håll får barnen istället hämta dricka i en läskmaskin. För att påminna om skolmjölkens fördelar har FN instiftat Skolmjölkens dag.

Om Skolmjölkens dag

När: 28 september
Var: Hela världen. Förra året firades dagen bland annat i Jamaica, Nya Zeeland, Indien och USA.
Varför: FN-organet FAO (FNs livsmedels- och jordbruksorganisation) instiftade dagen för att påminna allmänhet och politiker om att skolmjölken är viktig för att främja goda matvanor och undvika undernäring. 

Mjölk vs läsk – i världen

I länder där det är brist på mat är skolmjölken en livsviktig näringskälla. Mjölken innehåller ju 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. En rapport från FAO, FN-organet som initierat Skolmjölkens dag, visar att den största konkurrenten till mjölken är fruktjuice och läsk.

Internationellt sett utmanas skolmjölken av läskindustrin som har enorma resurser att marknadsföra sina produkter. Det är dessutom större vinstmarginal på läsk, vilket gör att skolmatsalar som drivs av vinstintressen kan föredra läsk, trots dess avsevärt sämre näringsegenskaper. Skolmjölkens dag är ett sätt för FN att skapa en motvikt till det genom att lyfta fram mjölkens fördelar. 

Distributionen av skolmjölk ser olika ut runt om i världen. En del har gratis mjölk, som Sverige, andra erbjuder mjölk till rabatterat pris, till exempel Tanzania. I en del länder delas mjölken ut via centraliserade program, bland annat i Danmark, i andra sluts avtal mellan enskilda skolor och lokala mejeri, till exempel i Österrike.

Distributionen av mjölk skiljer sig också åt. Den kan delas ut på förmiddagsrasten, på lunchen eller säljas i en automat i korridoren.

Material för pedagoger inför Skolmjölkens dag

Det finns många sätt att integrera skollunchen i undervisningen. Inför Skolmjölkens dag har vi tagit fram ett nytt quiz på tema skollunch. Bland svaren gömmer sig både pokémons, gräshoppor och en kändiskock, samt skolämnena matematik, svenska och historia.

Lunchen påverkar lärandet

Komjölk blir ibland ifrågasatt som måltidsdryck, men vi vet att mjölk är ett bra sätt för barn att få i sig tillräckligt mycket kalcium och vitamin D. Livsmedelsverket rekommenderar barn att dricka 5 dl magra mjölkprodukter per dag, alternativt berikade vego-drycker.

Vi vet att mjölk är ett bra sätt för barn att få i sig tillräckligt mycket kalcium och vitamin D.

Forskare har flera gånger konstaterat att skollunchen har stor betydelse för inlärningen, såväl på kort sikt som på lång sikt. Skollunchen påverkar den kognitiva förmågan – det är helt enkelt svårare att koncentrera sig när man är hungrig.

På sikt försämras dessutom prestationsförmågan om barn får brist på viktiga näringsämnen. Därför har mjölken en naturlig plats i skolan, vilket uppmärksammas varje år på Skolmjölkens dag. 

Skolor och förskolor som serverar mjölkprodukter kan via Jordbruksverket söka EU-stöd, en tydlig signal om att politiker i hela Europa vill att barn ska dricka mjölk. I Sverige har skolmjölken än så länge en bra position, vi är ett av de länder som brukar delta i Skolmjölkens dag.

Mjölk – i skolmatsalar sedan 1800-talet

Mjölk – i skolmatsalar sedan 1800-talet

Redan på 1800-talet började vi dela ut lunch i svenska skolor, men då bara till fattiga barn. En vanlig lunch kunde vara gröt med mjölk. År 1946 bestämde riksdagen att skolorna skulle få ekonomiskt stöd för att servera lagad mat med bra näringsinnehåll. Barnen skulle få en varmrätt, ett glas mjölk, samt bröd och smör.

Med åren har skollunchen tagit större plats i skollagen. Numer är det lagstadgat att den ska vara gratis och hålla hög kvalitet. Flertalet skolor serverar lättmjölk till maten, vilket också rekommenderas av Livsmedelsverket. Barnen i grundskolan dricker i genomsnitt 1,8 dl/lunch.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen