Arla skolfrukost - Frukostservering i skolan

En av tre elever i grundskolan börjar ofta skoldagen på tom mage och i gymnasiet är det en av två. Det visar vår nya rapport Frukostbarometer.

Avgiftsfri skolfrukost kan ge fler elever en bra start på skoldagen. För andra året i rad presenterar vi Frukostbarometern i samband med skolstarten för att inspirera elever, föräldrar och skolor till goda frukostvanor.

I årets rapport återfinns både fakta om hur frukostvanorna bland landets skolelever ser ut och inspirerande exempel på skolor som under året börjat servera frukost. Förhoppningen är att rapporten kan väcka tankar och diskussion både i familjer, på skolor och i politiken.

Ladda ner rapporten här

Här kan du läsa mer om rapporten

Frukosten påverkar lärandet

Många barn och unga börjar skoldagen på tom mage. Att hoppa över frukosten kan ge värre konsekvenser än en kurrande mage. Studier visar nämligen att barn som inte äter frukost har svårare att koncentrera sig i skolan.

Detta trots att våra siffror, och internationell forskning, visar på ett tydligt samband mellan goda frukostrutiner och förbättrade skolresultat. En majoritet av eleverna själva tror även att deras koncentrationsförmåga och allmänna humör skulle förbättras av en ordentligt frukost.

Livsmedelsverket rekommenderar att frukosten ska stå för 25% av det dagliga näringsintaget. Dietisten och kostexperten Kajsa Asp Jonson menar att frukosten är ett viktigt bidrag till det dagliga energibehovet: “Frukosten är ett utmärkt tillfälle att få i sig fullkorn, fibrer, kalcium, D-vitamin, protein och många andra viktiga ämnen. Då gäller det att äta bra livsmedel som yoghurt, mejeriprodukter, fullkornsbröd och havregrynsgröt.”

Ladda ner frukostbarometern (PDF)

Vinnare av Arla Skolfrukost 2021

Under mars månad erbjöd vi på Arla skolor med årskurs 7-9 möjligheten att ansöka till Arla skolfrukost där de fem vinnarskolorna kommer, under tre veckor, få gratis mejeriprodukter från Arla för att kunna testa på hur det är att ha en frukostservering. 

Många skolor kämpar hårt med klassrumsklimatet och elevhälsan. När stillasittandet ökar försämras elevernas hälsa. Därför anser vi på Arla att en näringsrik kost är viktigare än någonsin. Det skapar bättre förutsättningar för inlärning, arbetsro och bättre skolresultat. Alla elever har tyvärr inte samma förutsättningar i hemmet, därför ger en skolfrukost bättre möjligheter för mer jämlika uppväxtvillkor. Arlas Frukostbarometer visar att ju äldre eleverna blir, desto färre äter frukost. Genom att samarbeta med högstadieskolor vill Arla bidra till goda vanor när eleverna närmar sig vuxenlivet som de förhoppningsvis tar med sig genom livet. Arla skolfrukost är vårat bidrag för att hjälpa fler skolor att komma igång med frukostservering och kunna utvärdera hur det fungerar.

Vi vet att många skolor vill servera frukost men har svårt att at steget att komma igång. Vi hoppas på att detta initiativ får några fler skolor att våga testa och förhoppningsvis se detta som en långsiktig verktyg för att förbättra elevernas hälsa och prestation.

Stort grattis till högstadieeleverna som under tre veckor kommer få ta del av Arla skolfrukost

  • Funäsdalens skola, Härjedalen
  • Kvibergsskolan, Göteborg
  • Innovitaskolan, Landskrona
  • Apladalsskolan, Värnamo
  • Skansenskolan, Mörbylånga