Gratis frukost till alla elever i Botkyrka
När eleverna får frukost i skolan får det lättar att koncentrera sig och det blir lugnare i klassrummet. Det visar ett pilotprojekt som Botkyrka gjort tillsammans med Arla. Sedan 2022 bjuder kommunen därför alla elever på de kommunala grundskolorna på frukost.
Botkyrkas erfarenhet av att frukost får eleverna att prestera bättre i skolan stämmer därmed väl överens med forskningen. Undersökningar visar att en av tre elever i grundskolan börjar ofta skoldagen på tom mage och i gymnasiet är det en av två som inte äter frukost.
Det övergripande målet med att servera frukost till alla elever i Botkyrkas 22 kommunala grundskolor, F-9-klass) är därför att eleverna på sikt ska nå bättre skolresultat.
Så startades frukostserveringen i skolorna
Nathalie Noboa är koststrateg i Botkyrka kommun. När beslutat om frukost till alla tagits började hon med att kontakta alla skolkök.
– Jag ringde runt och frågade hur de gjorde. En del serverade redan frukost, en del serverade kostnadsfri frukost och en del tog lite betalt. Eftersom alla gjorde olika kändes det bäst att köken själva fick bestämma hur de skulle göra med frukosten på sin skola, säger Nathalie Noboa.
Varje skola bestämmer själv hur, vilka tider och vad de serverar till frukost. Frukosten serveras i skolrestaurangen före skolstart för att inte ta tid från undervisningen.
Största utmaningen är att locka äldre elever till frukosten
Initialt var köken oroliga för att det skulle bli en anstormning av elever som ville äta. Med risk för att man då inte skulle hinna ta hand om allt. Men det har fungerat bra för alla.
– Utmaningen är nog mer att få eleverna att komma och äta frukost, speciellt äldre elever. Det tar ju tid med nya vanor men vi har sett en ökning av antalet som äter frukost, säger Natalie.
Skolorna utbyter frukostidéer
Skolköken räknar hur många som äter frukost varje dag och rapporterar det till Nathalie Noboa en gång i månaden.
Om antalet elever som äter frukost ökar kontaktar hon köket för att fråga om de har gjort något särskilt som hon i så fall kan tipsa andra kök om. Hon träffar också köksansvariga på gemensamma möten för att diskutera och utbyta idéer om skolfrukosten.
– På skolor där det är många elever som äter frukost känner köken att de gör något bra. Köken får också positiv respons från eleverna och det är ju väldigt kul.
”Är våra elever mätta och belåtna så får vi också på sikt bättre studieresultat.” Emanuel Ksiazkiewicz, Ordförande i utbildningsnämnden, Botkyrka kommun
Tips: Koststrategens Natalies bästa tips
- Låt varje skola själv tänka igenom och planera hur man vill göra med frukostserveringen.
- Arbeta i nätverk. Då kan alla skolor utbyta idéer och erfarenheter om bland annat skolfrukost.