Så kommer du igång med frukost i skolan

Många elever har stort engagemang kring denna fråga. Låt eleverna komma till tals! Detta kan ske på olika sätt, ett bra exempel är genom elevrådet.

På Rydaholms skola i Värnamo togs frågan upp via elevrådet. Eleverna tog stort ansvar alltifrån idé till genomförande. Det var även elevernas idé att servera mackan samtidigt som eleverna läste en bok och därmed skapade konceptet ”Läsfrukost”. Elevrådet förstod att de behövde uppmärksamma sina skolkamrater och sälja in konceptet, så de tog också initiativet att ”pitcha” frukosten via en ljudfil. Lyssna in klippet här!


5 tips för att få eleverna att äta frukost!

  1. Skapa härlig atmosfär i matsalen genom att lyfta sensoriska upplevelser som stimulerar alla sinnena. Dämpad belysning och lugn musik hjälper till att skapa god stämning och en mysig start.
  2. Väck aptiten genom att lägga upp frukosten fint och bjud på tilltalande smaker och dofter. Doften av nybakt bröd är svår att motstå.
  3. Barn älskar färg så använd grönsaker för att göra maten mer aptitlig. Ha gärna många sorters grönsaker i olika färger och former. Det blir som lösgodis och barnen stimuleras att äta mer.
  4. Engagera eleverna genom en omröstning t ex ställ frågan vilka pålägg vill eleverna ha på sin macka eller vilka frukter som är godast i yoghurten.
  5. Gör en temafrukost t ex till Alla hjärtans dag, påsk, Halloween eller jul.

Elevernas favoritfrukost

Vilken typ av frukost föredrar eleverna? Enligt Arlas Frukostbarometer svarade fler än 7 av 10 att de föredrar en smörgås till frukost. Så här svarade de kring övriga frukostalternativ:

74% - Smörgås

52% - Fil/mjölk/yoghurt

41% - Flingor /müsli

22% - Smoothie/Juice

Hållbar frukost och minskat svinn

  1. Återvinn gårdagens gröt i dagens bröd.
  2. Gör smoothies på övermogen frukt.
  3. Prata med er lokala butik om ni kan få grönsaker och frukt som inte längre går att sälja i butik.