Twista till julbordet och låt det grönska

Twista till julbordet och förnya några traditioner. Ett julbord som tar hänsyn till gästernas önskningar vinner alla på. Planera gärna för ett grönare upplägg med härliga smaker och färger utan att ge avkall på julens smaker.

Många vill ha mer grönt och fler välsmakande vegetariska rätter. En del vill ha tradition andra en twist på julrätterna. Mindre tallrikar, flera varv och mer grönt på borden är receptet för att minska svinnet och skapa bättre lönsamhet.

Lite fler gröna rätter på julbordet uppskattas av många gäster idag. Tänk på vilka smaker och texturer du vill uppnå och experimentera med grönsaker istället för kött. Det gör att de som vill äta vegetariskt får samma härliga känsla av julmaten som alla andra. Låt den traditionella sillen, Janssons frestelse och skinkan få sällskap av en vegovariant.

Förnya sillbordet med en vietnamesisk julrulle med rispapper. Fyll den med varmrökt lax eller anda fiskprodukter som du gillar. Tillsammans med potatispickles och pepparrotskräm blir det en ny smakupplevelse för dina gäster.

Förnya dina tillbehör till julskinkan och annat kallskuret. Lökchutney, karamelliserad bacon med friterad grönkål eller kanske en sultanrussinmarmelad är goda smakkombinationer till allt salt och rökt på julbordet.

I år lyfter vi dopp i grytan som en favorit. Antingen som en elegant förrätt eller ett spännande inslag på julbordet. Skinkspadet är smaksatt med asiatiska kryddor och till buljongen serveras dumplings med skink-och cheddarfyllning. Överraska och smaksätt julköttbullarna med jalapeno och cheddarost. De kommer säkert att uppskattas av den trendiga julbordsgästen.

God svensk ost med tradition har en given plats på julbordet. Presentera några väl utvalda, fint uppskurna ostar, gärna med hemgjorda marmelader och andra spännande tillbehör. Här får du också några smarta recept på ostspillet.

Vispad saffranspannacotta med biskvier och hallon, en ljuvlig mjölkchokladmousse med apelsin och nougatkrisp, len kola, frasiga mandelformar. Och förstås Ris a la Malta. Till jul vill alla njuta av äkta vara som smör och grädde.

Klassisk buffé, bordsservering, en blandning av båda eller take away – julbordets turer kan serveras på många olika sätt i dag. Men oavsett hur man väljer att erbjuda gästerna julmaten så finns det några gemensamma nämnare. Det är viktigt att hålla den så fräsch som möjligt och att jobba för att minska matsvinnet.