En bra burgare kräver ett kött av bra kvalitet och ett gott bröd. Men sen då? Hur maxar man smak och intäkter utöver det? Svaret ligger i vad man lägger på. Våga satsa på en smakrik ost och en egen dressing.

BUSINESS CASE

Burger & Bangers höjer smaken och lönsamheten

Under mars månad har Stellan Linde på Burgers& Bangers i Norrköping provat Arla® Pro cheddar. Osten har lagts på Månadens burgare, både i foodtrucken och på restaurangen.

Hallå där, Stellan hur har testet gått?

Bra! Det känns fint att köra med 100% riktigt bra ost.

Vad blir det för skillnad?

Ja, det märks både på smaken och konsistensen. Ostskivan är rejält tjock och man får en god ostsmak. Osten får spela en roll på burgaren. Redan första kvällen fick jag beröm för osten, det har nog aldrig hänt tidigare.

De flesta typiska hamburgarostar har ju smältsalter i sig, hur klarar sig en cheddar som inte har det?

Den smälter utan problem. Jag lägger på den direkt när jag flippat burgaren. Sen tycker jag den stannar kvar bra, andra ostar kan nästan helt smälta bort. Och så är skivan så stor att den smälter ner över kanten och ser väldigt härlig ut.

Vad tänker du kring lönsamheten, inköpspriset ligger ju lite högre?

Vi har kunnat ta ett högre pris på vår Månadens burgare tack vare osten. Så jag tycker det lönar det sig att lägga på en bättre ost. Kvalitet håller ju alltid.

Läs mer om Arla® Pro cheddar

Kalkyl - Kvalitet lönar sig i längden

Fokusera inte bara på inköpspriset på en råvara. Fundera på vad gästen vill betala för. En ingrediens som på papperet är dyrare blir lönsam om den gör att man kan ta ut ett högre pris på menyn.

Räkneexempel - Månadens burgare hos Burger & Bangers under mars

Med Arla® Pro Lagrad Cheddar på blir råvarupriset 33 öre högre per burgare än om man väljer en smältost. Men tack vare kvaliteten på osten vågade man sätta priset högre än annars. Och då är plötsligt 33 öre extra per burgare en lönsam investering. Det räcker att höja priset med en krona för att det ska vara en bra affär. Om du säljer 100 burgare satsar du 33 kronor för att tjäna 56 kr. Och kan du höja priset med 5 kronor, tack vare osten, är det en kanoninvestering. Då tjänar du in 413 kronor extra på satsade 33 kronor!

VÅR KALKYL - 100 BURGARE

  Höj priset på burgaren med: 1 kr Höj priset på burgaren med: 5 kr
Ökad råvarukostnad 33 kr 33 kr
Ökad vinst, ex moms 89 kr 446 kr
Ökad vinst 56 kr 413 kr
Ökad vinst tack vare din ostskiva 69% 1 151%
Läs mer om våra smakrika ostar

Kalkyl - Sätt din egen prägel med hemgjord dressing

Ett enkelt sätt att variera sina burgare är dressingen. Att köpa färdig dressing känns smidigt, men då får man ju samma smak som alla andra. Och det är faktiskt både enkelt och mer lönsamt att göra sin egen.

Vi har tagit fram fem hamburgardressingar som kan ge en profil på burgaren. De ger en fräschare känsla eftersom de inte bygger på majonnäs. Dessutom har de en lägre kostnad än färdiga varianter.

Priserna baseras på oförhandlade inköpspriser på Menigo, mars 2020

  Råvarukostnad kr/kg
Gurkkräm - Hemgjord 34,01 kr
Gurkmajonnäs - Johnnys 79,14 kr
Hamburgardressing, Klassikern - Rydbergs 87,14 kr
Sriracha-sås - Hemgjord 45,90 kr
Sriracha majonnäs - Rydbergs 71,85 kr