Kenneth Erlandsson – från kock till glassmästare

Svenskarna är ett glassälskande folk, bara finländarna äter mer. Kenneth Erlandsson tycker det finns mycket att vinna på att göra riktigt bra gelato. Ju mer man lär sig, desto roligare blir det också för en själv menar han.

Fem snabba om gelato med Kenneth Erlandsson

Godaste gelaton: I Stintino på Sardinien.
Bästa smaken: Nötter och choklad.
Enklast att göra: Fruktgelato med smakrik frukt, t ex jordgubbar.
Överraskande smak: Gorgonzola är häftigt, speciellt ihop med päronsorbet.
Strut eller pinne: Strut så klart!

Hur kom du i kontakt med gelato?

– Det var när jag besökte en glassfabrik i Stintino på Sardinien. Där gjorde de en fantastisk chokladglass – någonting jag aldrig hade upplevt tidigare.

Varför blev du så förälskad i gelato?

– Jag är kock i grunden och fascineras av smaker. Med italiensk glass har man oändligt många kombinationsmöjligheter. Det är spännande kemi och en extra utmaning med en fryst produkt som kan bli så god.

Beskriv din glasskarriär?

– Jag startade en glassfabrik på Bullandö med filialer i Stavsnäs och på Kvarnholmen som jag drev i sex år. Därefter grundade jag Snö glasscafé på Kvarnholmen, blev svensk mästare i gelato 2016 och 2017 öppnade jag Snö Gelateria & Caffetteria på Odengatan.

Vad är skillnaden mellan gelato och glass?

– Gelato är framförallt tydligare i smaken och krämigare, eftersom gelato innehåller mindre luft än vanlig glass och serveras något varmare vid -14 grader istället för -18 grader. Gelato innehåller dessutom mindre fett och socker.

Balansen mellan socker, vatten och luft är oerhört viktig och ingredienserna måste vara avvägda i exakt mängd.

Är det svårare att göra gelato?

– Nej, man tar bara glasstillverkningen ett steg till. Balansen mellan socker, vatten och luft är oerhört viktig och ingredienserna måste vara avvägda i exakt mängd. Alla råvaror är naturliga och det ställer högre krav på att de är bra.

Vilken utrustning krävs?

– En glassmaskin med hög kapacitet. En chockfrys är svårt att klara sig utan om tanken är att starta en gelateria. En exponeringsdisk och naturligtvis en grundutrustning med bunkar, vispar och knivar behövs också.

Finns det pengar att tjäna på att sälja gelato?

– Det är dyrare att ta fram gelato, vilket motiverar det något högre priset ut mot kund. Men när du serverar färsk glass av hög kvalitet får du en fantastisk kundtillströmning. Gelato exponeras på ett mer tilltalande sätt – den är färgglad, vacker och spännande dekorerad och därmed lättare att sälja än vanlig glass.

Vad kommer Gelato Lab att innehålla?

– En första inblick i vad gelato är. Det finns så mycket att lära och man blir aldrig fullärd. Jag går igenom grunderna och deltagarna får laborera med olika smakkombinationer. Förhoppningsvis blir de lika inspirerade som jag blev att fortsätta. Varje dag ska vara bättre än igår.

Det här är Kenneth Erlandsson

Bor: I Vasastan, Stockholm.
Familj: Sambo Cinzia, ett barn samt två bonusbarn.
Bakgrund: Ekonom, självlärd kock, krögare, glassmästare, lärare på Gelatouniversitetet i Bologna och driver SNÖ. Kolla
Förebild: Tore Wretman. Gillar hans matlagning och filosofi.
Bästa glassminnet: Besöket på en glassfabrik i Stintino.