Mattias Ljungberg

”Kakorna krigar om topplacering”

På Tössebageriet i Stockholm finns alltid runt tolv kakor i bröddisken och ytterligare sorter i ta själv-hyllan. För det fina utbudet har Mattias Ljungberg fått Birgitta Rasmussons minnespris ”Årets Kakmästare”. Även gästerna älskar småkakorna, berättar han.

”Kakorna är alltid med och krigar mot semlor, bullar och tårta om en plats på vår topp tre-lista. Vi bakar småkakor flera gånger i veckan och har ingen sort som ligger och skramlar i hörnet och smakar gammalt. Nybakta kakor säljer sig nästan själva.”

Kakor som plockgodis – Tösses goda säljtips

  1. Placera kakorna i blickfånget så att kunderna ser dem när de kommer in. Ge dem samma härliga känsla som när man står och väljer plockgodis.
  2. Var kreativ med färgsättning, ha inte bara vita eller chokladfärgade. Baka några med en klick röd sylt, några med pärlsocker osv.
  3. Doften! Att baka kakor är i sig säljande.

Svårslagen smörsmak

På frågan om varför smör är viktigt i Mattias småkakor, svarar han utan att behöva tänka efter:

”Om vi börjar från början så är doften av en nybakad småkaka fantastisk, det är ju smördoften som känns. Sedan har vi smörsmaken som kommer direkt på tungan innan man ens tagit ett ordentligt bett. Den sätter sig inte i gommen som i konkurrerande produkter, så man känner den tydligt. Smörsmaken i en småkaka är helt enkelt svår att slå.”

Tre snabba med Mattias

  1. Norpar helst åt dig i bageriet? Oftast en korintkaka, den är lagom seg och inte för söt.
  2. Stoltast över? Tösse-S! Kakan fanns med när konditoriet startade 1920 och jag åt den själv på julen som barn, långt innan vi tog över. Nu bakar vi den här!
  3. Bästa resurskloka tipset? Småkakor är resurskloka i sig. De är aptitligt små, man blir inte mätt efter hälften och kakor kan sparas. Men ett tips om de råkat stå framme i fuktig luft är att puffa dem i ugnen på låg temp för att driva ut fukt.

Hoppas på kakboom

Kakköparna fyller successivt på underifrån, berättar Mattias. Små barn gillar oftast kakor, under ungdomsåren äter de kanske mer cookies och bullar, men sedan hittar de tillbaka till kakorna igen.

”Försäljningen är jämn. Men det har ju talats en tid om att en småkaksboom är på gång. Att det kan bli trendigt som kvalitetschoklad eller surdegsbröd. Cookietrenden är väl det närmsta vi har kommit, men personligen tycker jag att småkakor är charmigare. Man kan ta flera olika i stället för en. Det vore himla kul med en kak-revival. Det är en fantastisk produkt som borde lyftas fram mer.”