Alexander Pelli

"Goda kakor ger stolthet"

På Lillebrors bageri i Stockholm har utbudet av småkakor fått växa fram med stor kärlek och omsorg, berättar Alexander Pelli. Det är en viktig produkt som både säljer bra och är en del av bageriets stolthet.

”Småkakorna står precis vid kassorna som godis i en matbutik. Det ger en hel del impulsköp och merförsäljning. Kunden blir sugen på att duka upp lite extra till fikan eller ge bort en trevlig present. Kakorna har blivit en riktigt stor spelare hos oss och vi är nöjda med att har fått en sådan ruljangs.”

Packa som present – lockande säljtips

  1. Paketera småkakor i presentförpackningar. En lyxig förpackning gör kakorna till en perfekt present. 
  2. Kommunicera till kunderna hur stolta ni är över era kakor: ”Denna vecka är detta min favorit”. Jag tycker att det ger ett genuint intryck och mer försäljning. 
  3. Lyft fram säsongsbetonade kakor, exempelvis syltkakor med blåbär under sensommaren. En mångfald och variation av småkakor är något vi själva vill utveckla mer. Att något finns under en begränsad tid är ett bra sätt att sälja mer på.

Tacksamt att baka med smör

Alexanders bästa tips vid själva bakningen är att använda bra råvaror. Han bakar med svenskt smör och bra mjöl och socker. Han laborerar gärna med olika sockersorter men smöret vill han ha normalsaltat. Det smakar mycket mer med salt i degen, även i söta kakor, tycker Alexander.

”Smör är fantastiskt att jobba med. Det har så många funktioner. Smöret bär smakerna och gör dem fylligare. Det gör att det smälter på rätt sätt i munnen med perfekt eftersmak. Smör bidrar också till textur. I pajdeg/mördeg vill jag ha det riktigt kallt. Man kan exempelvis riva smör och stoppa in i frysen så att man får kvar smörklumpar i degen när den blandas. Fryst smör behåller också sin goda smak, vilket är tacksamt när man vill frysa in kakdegar.”

Tre snabba med Alexander

  1. Norpar helst åt dig i bageriet? En mör och god kanelkaka, gjord med florsocker och smör.
  2. Relation till småkakor? De är väldigt centrala i mitt fikande! I min familj har det alltid funnits småkakor vid högtiderna och på fikaborden. Det är mer svenskt än kanelbulle för mig.
  3. Tips för att ta testa nytt? Ta ut svängarna med olika sockersorter. Pröva till exempel florsocker för lättare och mörare kakor och råsocker när du vill ha karamelligare, krispigare känsla.

Värt att lyfta hållbarhet

Hållbarhet är viktigt för Alexander. Bra råvaror som är producerade på ett schysst sätt måste få kosta. Men då ska man hantera dem klokt.

”Har man använt bra grejer och hållit hygienen kan man återanvända olika kakrester i kondisbitar, cheesecake eller rosta som crumble till glass. Det kan man också stolt berätta om. I dag tycker även kunderna att hållbarhet är viktigt.”

”Ett annat tips är att hitta alternativ till nötter när de är för dyra. Hellre än att köpa halvdana kan man rosta solrosfrön, pumpafrön eller andra fröer som finns i Sverige och ha i kakorna.”