Årets Smak 2022 – Fluffigt

För fjärde året i rad utser Arla Pro Årets Smak. Vinnaren 2022 är fluffigt! Låt dig inspireras – lär dig mer om fluffigt och läs vår omvärldsspaning.

Fluffigt

luftig + lätt + slät + puffad + mjuk = FLUFFIGT
"En komplex sensorisk upplevelse som frigör smakmolekyler samtidigt som den skänker en unik dimension till texturen"

Vilka sensoriska begrepp använder ni som matproffs? Ta del av vår omvärldsspaning och fördjupa dig i fluffigt. Inspireras av smakpaletter utifrån tre råvaror – choklad, potatis och färskost – som vi hoppas kan leda till nya smakkombinationer att överraska din gäst med.

Årets smak – ett kreativt samarbete

Aromatiskt, krämigt, karamelliserat, fermenterat, fluffigt och rökt är begrepp som trendar i branschen just nu. Det upptäckte vi när vi tillsammans med smakforskaren Johan Swahn arbetade för att ta fram Årets Smak.

Vi analyserade 500 000 ord och 200 000 hashtags från Instagraminlägg av globala matkreatörer. För att ta reda på om trenderna gäller i Sverige, genomförde vi en webbenkät där över 300 svenska matproffs fick gradera trenderna och ge input.

Det slutligt arbetet för att utse Årets Smak leddes av Arla Pros Smakråd med några av våra främsta matkreatörer – Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016 och Bocuse d’Or-kandidat 2022/23, Sara Aasum Hultberg, Årets Konditor 2014, Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 och Marion Ringborg som driver restaurang Garba.

3 röster om fluffigt

“Fluffigt är en komplex sensorisk upplevelse som frigör smakmolekyler samtidigt som den ger flera unika dimensioner i en maträtt. Fluffigt kan bidra till att skapa den rätta balansen mellan olika texturer och smaker. Även det visuella är viktigt då fluffighetens utseende och karaktär skapar förväntan.”
Johan Swahn, smakforskare

“När jag skapar en dessert jobbar jag med flera olika texturer så att det händer något i munnen. Har man något krispigt, vill man ha något fluffigt till.”
Sara Aasum Hultberg, Arla Pros smakråd

“Fluffigt kan tillföra lätthet, fräschör och elegans till en rätt.”
Ludwig Tjörnemo, Arla Pros smakråd

Höj smakupplevelsen med fluffigt

Inspireras av hur Ludwig Tjörnemo och Sara Aasum Hultberg har tolkat och gestaltat fluffigt när de har skapat tre rätter utifrån råvarorna choklad, potatis och färskost och deras smakkompisar.