Sverige och Alexander Sjögren tog en bronsmedalj under Bocuse d´Or Europe i Budapest. Guldet gick till värdlandet Ungern och silvret till Norge. Hampus Risberg, som jobbat bredvid Alexander hela vägen utsågs till tävlingens bästa commis.

Alexander Sjögren och hans team har tränat på tävlingsrätterna i över ett halvår. De båda tävlingsrätterna tillagades för 14 personer och presenterades för två olika jurygrupper; en för fiskrätten och en för kötträtten. Huvudråvaran för fisk var odlad stör och köttråvaran var höft och sadel av kronhjortskalv med ursprungsland Ungern. Totalt i Budapest tävlade 20 kockar och konkurrensen var mycket hård.

– Mitt mål med dagens tävling var att laga Europas godaste mat. Min insats räckte till en fantastisk bronsmedalj och min högra hand, Hampus Risberg, fick utmärkelsen bästa commis. Nu är vi vidare till VM i Lyon. Nu är det bara att satsa om och göra allt vi kan för att ta hem ytterligare en medalj till Sverige i vinter, säger Alexander Sjögren.

Henrik Norström, President för Svenska Bocuse d´Or-akademien, var givetvis nöjd.

– Alexander Sjögren har lagat mat i världsklass här i Budapest. Vi är alla glada och extremt stolta över bronsmedaljen han tar med sig hem, säger Henrik.

Om Bocuse d´Dor
  • Bocuse d’Or är världens i särklass största matlagningstävling
  • Den är skapad på initiativ av Frankrikes största kock Paul Bocuse
  • Finalen går i januari 2017 i Lyon där 24 länder kvalificerat sig

Tävlingen har varit en stor fransk och nordisk framgång genom åren. Sedan starten 1987 har Frankrike vunnit sju gånger, Norge fyra, Danmark och Sverige varsin gång. Senast Sverige vann var 1997 genom Mathias Dahlgren.

För att vinna Bocuse d’Or ska man inte bara laga den godaste maten på exakt tid utan det gäller att få så många poäng som möjligt i samtliga delmoment, däribland presentation och organisation.