Hej, Ahmic! Vad jobbar du med? 

Jag har jobbat på Arla som lastbilschaufför sedan 2004, d.v.s. att jag kör ut våra mejeriprodukter till butiker, restauranger m.m. I början hade jag fast körning, sedan annonserades det ut en tjänst på Arla som avbytarchaufför som jag sökte och fick - och det är det jag jobbar med idag. 

Vad är skillnaden mellan en avbytarchaufför och en vanlig chaufför?

Skillnaden mellan en vanlig chaufför och avbytarchaufför är att vanlig chaufför har fasta körningar, d.v.s. att man kör samma rutt varje dag.  

Avbytarchauffören däremot har jätteviktig och spännande roll på Arla. Att jobba som avbytare innebär att jag kör olika körningar varje dag. Jag täcker upp för dom som har t.ex. fridag eller om någon är någon sjuk, och därför kör man olika rutter.  

Hur ser en typisk dag ut?

En vanlig arbetsdag börjar jag oftast tidigt på morgonen, kl. 05.15 är jag på plats och slutar vid kl. 14. När jag kommer till Arla så börjar jag med att byta om till arbetskläder, jag kollar på tavlan, som vi har i personalrummet, om jag har någon körning. Om jag inte har någon körning hjälper jag till att lasta andra lastbilar.

Om jag däremot har en körning så hämtar jag nycklarna till lastbilen som är låsta i ett skåp som man låser upp genom att blåsa ett alkoholtest. Därefter hämtar jag mina följesedlar där det står vart jag ska och när ungefär jag behöver vara på plats hos kunden. Jag får köra i 4,5 h innan jag tar en rast på 45 minuter. När jag har kört ut allt åker jag tillbaka till Arla, tömmer tomgodset som jag plockat med mig hos kunderna. Ibland tvättar man lastbilen och sedan är man klar för dagen.

Vad är det roligaste med dina arbetsuppgifter?

Det roligaste med mitt jobb som avbytarchaufför är att jag får se många nya ställen och träffa många människor. Ingen dag är sig lik då jag ena dagen kanske kör till Uppsala och nästa dag blir det kanske Norrtälje. Jag gillar att det även varierar vad gäller längre och kortare sträckor.

Har du några frågor eller tips till Arlas kunder? 

Ibland är vissa korridorer otroligt smala på vissa ställen, om man har möjlighet vore det tacksamt om man kunde göra lite mer plats och plocka bort annat som står i vägen så vi kan komma in smidigt samt att vara noggrann när man sorterar tomgodset och ser till att de står på rätt plats.

Arla oktober 2019